Emlak Terimleri

Sınırlı ayni haklar kaça ayrılır?

Malikin sahibi olduğu hakka sınırlama getiren ve eşya üzerinde sadece kullanma veya yararlanma yetkilerinden bir veya ikisini sağlayan sınırlı ayni haklar kaça ayrılır? sorusunun cevabı haberimizde...

Sınırlı ayni haklar kaça ayrılır?


Sınırlı ayni haklar mülkiyet hakkının dışında kalan ve hak sahibi kişiye sınırlı bir şekilde eşyaya hakimdir. Peki sınırlı ayni haklar kaça ayrılır? Sınırlı ayni haklar Medeni Kanun'a göre irtifak hakları,taşınmaz yükü ve rehin hakları olarak üç ana türe ve kendi içlerinde de alt türlere ayrılıyor.



Sınırlı ayni hakların çeşitleri


- İrtifak hakkı


İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor. İrtifak hakkı da kendi içinde ayni ve şahsi haklar olarak ikiye ayrılıyor. 


- Taşınmaz yükü 


Taşınmaz yükü Medeni Kanunun'un 839. maddesinde şöyle yer alıyor; 

"MADDE 839.- Taşınmaz yükü, bir taşınmazın malikini yalnız o taşınmazla sorumlu olmak üzere diğer bir kimseye bir şey vermek veya yapmakla yükümlü kılar.


Hak sahibi olarak, bir başka taşınmazın maliki de gösterilebilir.

İrat senedi ve kamu hukukuna ilişkin taşınmaz yükleri saklı kalmak kaydıyla, taşınmaz yükünün konusu ancak yüklü taşınmazın ekonomik niteliğinden doğan veya yararlanan taşınmazın ekonomik ihtiyaçlarını karşılayan bir edim olabilir."


- Rehin hakları


Borçlunun borcunu garanti altına almak için taşınır veya taşınmaz bir mal üzerine kurulan ayni haklardır. Alacağın ödenmemesi halinde hak sahibi rehnedilen malı paraya çevirebiliyor. Rehin hakları da malın cinsine göre taşınır ya da taşınmaz rehin hakkı olarak ikiye ayrılıyor. Taşınmaz rehin hakkına ipotek, irat senedi ve borç senedi girer.



Taşınmaz yükü nedir?

İrtifak hakkı nedir?

Sınırlı ayni hak nedir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com