27 / 12 / 2024

Sinop Kalesi, kalekonduların yıkımı için gün sayıyor!

Sinop Kalesi, kalekonduların yıkımı için gün sayıyor!

Tarihi Sinop Kalesi’nin surları üzerine yapılan ve "kalekondu" olarak adlandırılan evlerin yıkımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığından gelecek destek bekleniyor...



Tarihi Sinop Kalesi’nin surları üzerine yapılan ve "kalekondu" olarak adlandırılan evlerin yıkımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığından gelecek destek bekleniyor.


Gaskalılar tarafından yaklaşık 3 bin yıl önce kentin korunması için yaptırılan, Sinop'un en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Sinop Kalesi, surlarını işgal eden evlerden kurtulmak için gün sayıyor.


Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinop Kalesi'nin surları üzerinde ve çevresinde bulunan "kalekondu"larla ilgili 4 yıl önce proje geliştirerek keşif yaptıklarını ancak maddi desteğe ihtiyaçları olduğu için bu binaları yıkamadıklarını söyledi.


Kalekonduların kamulaştırılması ve yıkımı için dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan destek sözü aldıklarını belirten Ergül, "Bakan Bayraktar Sinop'a geldiğinde durumu kendisine izah ettiğimde 'size destek olurum' dedi. Daha sonra konuyla ilgili hazır dosyayı sayın Bakan'a ileterek Tersane mevkisinde bulunan binaların kamulaştırılmasını yapacağımızı belirttik ve 2,5 milyon lira acil para istedik. Şimdi Bakanlıktan gelecek bu parayı bekliyoruz" dedi.


Kültür ve Turizm Bakanlığına da destek talebinde bulunduklarını aktaran Ergül, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile kalelerle ilgili çok detaylı bir çalışma yaptıklarını ve son noktaya geldiklerini ifade etti.


"Kale etrafında bulunan arsa ve binaların yanı sıra kale surları üzerine yapılmış evlerin kamulaştırma bedelini hesapladığımızda 7,5 milyon lira ile 12,5 milyon lira arasında bir tahmini bedel ortaya çıkıyor" diyen Ergül, şöyle devam etti:


"Sinop'un kadastroya geçtiği 1950'li yıllarda kalekondu tabir ettiğimiz bu binaların tapu kayıtlarının 1950-1960'lı yıllarda alınmış olduğunu tespit ettik. Bunlarla ilgili yıkım kararı almaya gerek yok. Bunlar zaten gecekondu kanununa göre belediyece resen derhal yıkılması gereken alanlar. Bunlar tescile tabi alanlar değil. Bunlar kaçak dahi olsa vatandaş yıllarca önce bir nedenle yaptırmış, yeryüzünde duruyor. Yok da sayamıyorsunuz ancak vatandaşlarımızı bu konuda mağdur etmeden belediye olarak çözümlemek zorundayız. Kamulaştırma için toplam 35 bina ve arsa var. Bunlardan 16'sı ise kültür varlığının üzerinde yani kale yakını ve kale üzerine yapılan kalekondu tabir ettiğimiz binalar. İstimlak çalışmalarına önce buradan başlayacağız."


- "Sinop yeni bir çehreye kavuşacak"


Sinop Belediyesi olarak maddi desteği bulabildikleri anda yıkım çalışmalarına başlayacaklarını vurgulayan Ergül, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Kalekondularla ilgili projemiz, keşfimiz, maliyetimiz hepsi hazır ve elimizde mevcut. Önümüzdeki günlerde yetki sahipleriyle bunu somutlaştırma gayret ve çabası içerisinde olacağız. Öyle zannediyorum ki bu dönem içerisinde bunların hepsi tamamlanmış olacak. Bununla tarihi Sinop Cezaevi restorasyonu bitecek, kalelerin önü açılacak, Buzhane Kültür Merkezine dönüştürülecek. Gemi çekek yeri düzenlenecek. Kalekonduların yıkılmasıyla kalelerin ihtişamı yeniden gün yüzüne çıkartılacak. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu bölümlerin düzenlenmesiyle Sinop yeni bir çehreye kavuşacak."


- "Kalekondular deniz yoluyla gelen turistlerin dikkatini çekiyor"


Sinop Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kendilerine "kalekonduların kamulaştırılması ile ilgili geç kaldınız" diye bir teyit yazısı gönderildiğini söyledi.


Bakanlığın kalekonduları yakından takip ettiğini belirten Tosun, "Tarihi Sinop Cezaevi'nden Buzhane'ye kadar olan ve 16 binanın yer aldığı kalekonduların ve balkonlu binaların yıkılması ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 3771 sayılı ilke kararı gereğince temizlenmesi konusunda Bakanlığımızın talimatı gereği harekete geçtik ve bu konuda belediye ile ortak çalışıyoruz" diye konuştu.


Sinop Kalesi'ni 16 binanın işgalinin söz konusu olduğunu belirten Tosun, "Kimisi balkonu kaleye yapmış, kimisi kaleye bina yapmış, kimisi kale koruma alanı içerisinde evinin bir kısmı içeride bir kısmı dışarıda şeklinde yapmış. Bunları tamamen temizlemek istiyoruz. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan kalenin bu görüntüsü, özellikle deniz yoluyla gelen turistlerin çok dikkatini çekiyor. Yani bu görüntü kirliliğini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Umarım kalekondu sahipleriyle mahkeme süreci olmazsa 3-4 ay içerisinde sonuç alırız. Süreç başladı. En kısa zamanda sonuç alacağımızı umuyorum. Çünkü oradaki insanlar da bu durumdan rahatsız" ifadelerini kullandı.




AA


Geri Dön