28 / 04 / 2024

Sinop'ta kültür merkezi inşaatında tarihi mezarlar bulundu!

Sinop'ta kültür merkezi inşaatında tarihi mezarlar bulundu!

Sinop’ta yapımı planlanan Kültür Merkezi inşaatı sırasında çok sayıda tarihi eser ve mezarlar ortaya çıktı. Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, konuyla ilgili açıklama yaptı..



Sinop’ta yapımı planlanan Kültür Merkezi inşaatı sırasında çok sayıda tarihi eser ve mezarlar ortaya çıktı.

Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapımı planlanan “Kültür Merkezi” inşaatı sırasında çıkan tarihi eserlerle ilgili olarak açıklama yaptı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, “Sinop’un Gelincik Mahallesi’nde yapımı planlanan Kültür Merkezi inşaatı temel hafriyatının Sinop Müze Müdürlüğü uzmanlarınca denetimi sırasında Antik Nekropol izlerine rastlanılması üzerine hafriyat çalışmaları durdurulmuş ve alanda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 13 Mart 2015 gün ve 50334 sayılı izinleri ile Müze Müdürlüğü başkanlığında kurtarma kazılarına 27 Nisan 2015 tarihinde başlanılmıştır” denildi.


Öte yandan Müze Müdürü Hüseyin Vural kazı alanında incelemelerde bulunan Vali Çetinkaya’ya konu ile alakalı bilgi verdi. Vural yaptığı açıklamada, “Yapı alanı doğu sınırı boyunca M.Ö 4.yy kadar uzanan çok sayıda gömülerin yer aldığı Antik Nekropol ortaya çıkarılmıştır. Gömüler moloz taş örgülü mezarlar, kiremit çatılı mezarlar, amphora dizisi örtülü mezarlar ve toprak gömü olarak çeşitlilik arz etmektedir. Gömü içinde ve çevresinde, Lekythos, Kantharos, Amphroa, koku şisesi, Alabastron, sikke v.b mezar hediyeleri bulunmuştur. Nekropol alanının batısında Musevi inancına ait buluntulara rastlanılmış olup çalışmalar halen devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.


Milliyet


Geri Dön