29 / 04 / 2024

Sinpaş, 9 bin konut yapıyor hedef 6 milyar lira!

Sinpaş, 9 bin konut yapıyor hedef 6 milyar lira!

Bu yıl 40’ıncı yaşını kutlayan Sinpaş, yıl boyunca 10 proje üreterek, 9 bin konutu piyasaya sunacak. Projelerin toplam cirosunun ise 6 milyar lira olması bekleniyor...



Bu yıl 40’ıncı yaşını kutlayan Sinpaş, yıl boyunca 10 proje üreterek, 9 bin konutu piyasaya sunacak. Projelerin toplam cirosunun ise 6 milyar lira olması bekleniyor.



Sinpaş, 40’ıncı yaşını 6 milyarlık 10 proje ile kutluyor. Satışa sunduğu ve sunacağı projelerle toplam 9 bin konut oluşturacak olan Sinpaş’ta, Sinpaş GYO; Ege Yakası, İncek Blue, İncek Yeni Etap, Sancaktepe, Çankaya, Bomonti projelerini, Sinpaş Yapı ise; Köyceğiz, Denizli, Altınoran, Liva 2. Etap projelerini tamamlıyor. Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, 2006’dan bu yana 8 yılda 6 milyar liralık ciro yaptıklarını belirterek, “Bu yıl satışa çıkan ya da çıkarılacak projeler de 6 milyar lira. Yani ülkede veya komşu ülkelerde yaşanan bu gürültü patırtıya rağmen hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.

10 projenin büyük ölçüde gayrimenkullerinin kendilerine ait olduğunu söyleyen Çelik, “Hasılat paylaşımı, kat karşılığı aldığımız projeler de var. 10 proje ile 9 binin üzerinde konutu piyasaya vereceğiz. Şimdiye kadar tecrübemizi İstanbul’un yanı sıra Gaziantep, Denizli, Bursa gibi illerimizde gösterdik. Yurtdışında ise İran’dan teklif aldık ama gitmedik. 2015’ten itibaren Avrupa’nın belli noktalarında projeler geliştireceğiz” diye konuştu.

Çelik, İstanbul’da Boğaz manzaralı bir bölgede 300 dönümlük bir alan üzerinde çalışma yaptıklarını, burada şu anda 60 dönüme ulaştıklarını, Boğaz’ı gören villa ve konutlar yapacaklarını söyledi.

‘GYO’lar kayıt içidir’

Gelir vergisi tasarısı kapsamında gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) sağlanan yüzde 20’lik kurumlar vergisi avantajının kaldırılmasıyla ilgili Çelik şunları söyledi: “Bunu Ali Bey (Ali Babacan) ile görüşeceğim. GYO’ların bir mali disiplinleri vardır, kayıt içindeler. Hem vergi anlamında hem de imar hukuku bakımından. Eğer GYO’ların bu avantajını yok ediyorsanız, GYO’ları tahrip ediyorsunuz demektir. Yabancı kaynaklı yatırımların çoğu GYO’lar ile giriyor. GYO’ların yaptığı iş de kayıt dışılığa kayarsa bu sektör yüzde 20’den fazla vergi kaybına uğrar.”

Yabancıya satış...

Çelik, Ortadoğu’da Türkiye’nin artık ‘çok iyi’ karşılandığını ve cazip bir bölge olarak yer aldığını belirtti. Türkiye’de yabancıya konut satışı yönteminin değiştirilmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Çelik, “Türkiye’de maketten konut sattığımız modelle Dubai haricinde çok az ülke var. Dubai’de yatırım amaçlı gayrimenkul satılıyor. Eğer yabancı oturma amacıyla ev alıyorsa bitmiş almalı. Yatırımcı ise belli riskleri göze alacak” dedi.


‘Arsa sahİplİk payı yüksek’


Türkiye’de kentsel dönüşümün olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Avni Çelik şöyle devam etti:

“Hızla yapılması gereken bir dönüşüm. Ama biz o alanda yokuz. Orada bir sağlıksızlık var. Arsa sahipliğine ayrılan pay çok yüksek. Erenköy’de evimizin bulunduğu bölgede yüzde 73 arsa payının hak sahiplerinin olması koşuluyla kentsel dönüşüm isteniyor. Ancak, bundan kısa süre önce İtalya’nın Bari kentinde şehrin futbol takımının başkanı marinanın hemen arkasındaki yeri için yüzde 20 hak istedi. Bir tanesi Avrupa’nın merkezinde,

diğeri ise İstanbul’daki bir mahallede. Dış bölgelerde bile yüzde 40’ın altında arsa payı yok. Dolayısıyla bu oranlarla dönüşüm mümkün değil.”


‘Gürültü içinde sükunetle dolaşıyoruz’


Türkiye’nin son 10 yılda önemli gelişmelere imza attığını belirten Avni Çelik, “1974’de kurulduk, hemen arkasından Kıbrıs Harekatı oldu. 83’te banker krizi yaşandı. 90’da Saddam Kuveyt’e girdi. 24 Ocak kararlarını gördük. 94’te 5 Nisan kararlarını yaşadık. 2001 Krizi’nde 57 milyar dolar kül oldu. 40 yıldır ayağımızda patenler bu zeminde ilerliyoruz” dedi.

Çelik, “Bundan önceki dönemlerde gelecek yıl seçim olsa önceden gardımızı alırdık. Ancak, bugün ekonomi güçlü bir pozisyonda bulunuyor.

Türkiye’nin etrafında bulunan Yunanistan, Balkanlar, İran, Irak, Suriye, Mısır ülkelerinin hepsinde bugün sorun var. Rahmetli babamızın bize son yazılı vasiyeti “Gürültü patırtının içinde sukünetle dolaşın” oldu. Bizde buna uyuyoruz.”


Essa Flora’da anahtar teslİm satış sürüyor


Çekmeköy’de, ormanın içinde elit bir yaşam arayanlar için projelendirilen Essa Flora Evleri’nde hayat başladı. Ümraniye Plazalar Bölgesi’nde yer alan Essa Flora Evleri’ni tamamlayan Essa Yapı, yaşama geçilen projede anahtar teslim satışlarını sürdürüyor.

Doğayla iç içe olan Essa Flora Evleri, 59 adet konuttan oluşuyor, fiyatlar metrekaresi 4.100 TL’den başlıyor. Essa Yapı İnşaat Grubu Başkanı Eren Sarıoğlu, “Alıcılarımız, tasarım ve inşaat sürecindeki yeni projelerimizi ilgiyle takip ediyor” dedi.


Milliyet 


Geri Dön