24 / 11 / 2024

Bomonti Time, Sinpaş GYO'nun gurur kaynağı!

Bomonti Time, Sinpaş GYO'nun gurur kaynağı!

Ankara’da kurulan Sinpaş, İstanbul başta olmak üzere Bursa ve Gaziantep’te hayata geçirdiği gayrimenkul projeleriyle inşaat sektörüne yön veriyor. Sinpaş GYO Eylül ayında İstanbul’da ‘Bomonti Time’, Ankara’da ise ‘The First Residence’ projelerine start ve





Temelleri 1974 yılında inşaat mühendisi Avni Çelik tarafından atılan Sinpaş Grubu, özellikle 1990'lı yıllardan itibaren gayrimenkul pazarının gelişiminde büyük bir rol üstlendi ve yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen projelerini tamamlayarak istikrarlı büyümesini sürdürdü. Şehir dokusuna ve insan yaşamına duyarlı, kaliteli ve yenilikçi projeleriyle birikimini her geçen gün zenginleştiren ve müşterilerinin güvenini kazanan Sinpaş Grubu, ülke ekonomisine katma değer üretmeye devam ediyor.


Sinpaş GYO AŞ'nin İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Sinpaş'ın şehrin gelişmekte olan bölgelerinde geliştirdiği temalı konut projeleriyle konut ve yaşam anlayışını değiştirdiğini ve bulunduğu yere değer kazandırdığını belirtiyor. 


Şişli Bomonti Bölgesi'nde 'Bomonti Time' isimli projenin şehir merkezinde hayata geçirecekleri ilk konut ve rezidans projesi olduğunu ifade eden Çelik, bu projede farklı bir satış modeli uygulayacaklarını söylüyor. Çelik, Ankara'da lansmanı yapılan ve kısa sürede büyük ilgi gören İncek Life projesinden sonra Çankaya'da The First Residence projesine başlayacaklarını kaydediyor.


Türkiye genelinde 16 gayrimenkul projesi geliştirecek arsalarının olduğunu belirten Çelik, 2013 yılında İstanbul, Ankara, Bursa ve Marmaris'te yeni projeler geliştireceklerini vurguluyor. Çelik, geçtiğimiz yıl bin 300 konut sattıklarını kaydederek, bu yıl agresif satış politikası izlediklerini ve 2011 yılındaki satışların yüzde 78'ini bu yılın ilk beş ayında gerçekleştirdiklerini söylüyor.


Sinpaş'ın sürdürülebilir istikrarlı bir büyüme hedefi ile yoluna devam ettiğine dikkat çeken Ömer Faruk Çelik, Sinpaş'ın başarısının sırrını bizimle paylaştı.


Sinpaş ne zaman kuruldu?


Sinpaş, inşaat mühendisi Avni Çelik tarafından 1974 yılında Ankara'da kuruldu. 1986 yılında faaliyetlerini geliştirmek üzere Genel Müdürlüğü'nü İstanbul'a taşıyan firmamız, 2007 yılından bu yana konut projelerinin inşaatı, ticari gayrimenkul projelerinin geliştirilmesi ve kiralanması faaliyetlerine odaklanmıştır. Türkiye gayrimenkul sektörünün lider şirketi olma yolunda emin ve güvenilir adımlarla yürümektedir. Sinpaş'ın ilk ses getiren projesi 1990'lı yılların başında İstanbul'un Ümraniye Bölgesi'nde gerçekleştirdiği Aqua City projesidir. Bu projeden sonra Aqua City 2 projesine imza atıldı. 90'lı yıllardan itibaren temalı projelere odakları Sinpaş, Türkiye'de su konseptini ciddi anlamda kullanan ilk şirket.


Şirketimiz bugüne kadar tek başına apartman ve bina yapmadı. Bizim iddiamız şu; Barınacak ev yapmıyoruz. Biz yaşam alanları yapıyoruz


Teslime hazırlanan projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?


İstanbul'da Çekmeköy, Küçükçekmece, Zekeriyaköy ve Silivri'de gerçekleştirdiğimiz yapılarla sadece kendi projemize değil, proje geliştirdiğimiz semte, bölgeye de değer kattık. Halkalı'da inşa edilen Bosphorus City'de bin 400 aile yaşamaya başladı. Bölgenin ilk temalı projesi olan Bosphorus City'nin 2 bin 800 konuttan oluşan bölümü bitti. Hemen yanındaki alanda İstanbul Sarayları projemiz ise devam ediyor. Bosphorus City'e başladığımız zaman Küçükçekmece'de kimse yoktu. Bizden önce sadece  TOKİ  sosyal konut projeleri yapıyordu. Projeye başladıktan sonra bölgenin itibarı ve değeri arttı, çevremizde birçok proje gerçekleşmeye başladı. Şu anda Küçükçekmece, Avrupa Yakası'nın en önemli bölgesi olarak gösteriliyor.


Sinpaş'ın şehir merkezinde hayata geçireceği ilk konut ve rezidans projesi Bomonti Time'dan bahseder misiniz?


Genellikle şehrin dış çeperlerinde proje yapınca ciddi müşteri datamız oldu. Müşterilerimizin beklentileri 'Şehir içinde projeler gerçekleşirseniz; biz de oradan daire alsak yönünde. Müşterilerimizin böyle beklentisi olunca, şehir içinde Şişli Bomonti'de bir proje gerçekleştirmeyi planladık. Projenin hem bize hem de müşterimize yakışır olmasını istiyoruz. Niş bir proje olacak. Bomonti Time'da 500'ün üzerinde daire yer alacak. Bomonti Time projesinde 3 ile 8'inci katlar arasında home ofisler, diğer katlarda konutlar bulunacak. Binanın üst katında yer alacak ve İstanbul'un muhteşem manzarası ile konuklarını karşılayacak olan Gentleman Club ile Bomonti Time sakinleri, rahat bir ortamda manzaranın tadını çıkarırken bir yandan da şık bir ortamda dinlenme fırsatı bulacak. Rezidansın bir diğer kulübü ise Hubana Club olacak. Hubana Club, puro severleri bir araya getirecek.


Bomonti Time projesinde satışlar başladı mı?


Projenin ruhsatları alındı. Ön talepleri topluyoruz. Satacağımızın beş katı kadar ön talep toplandı. Fiyatlar belli değil. Müşteri analizlerini yapıyoruz ve satışında farklı bir model deneyeceğiz. İnşaat sektöründe bugüne kadar hiç yapılmamış zor bir şey yapacağız. Benzer bir projeyi Ankara'da da yapacağız.


Ankara'daki projenizin detaylarını anlatır mısınız?


Sinpaş, 1986 yılında genel merkezini İstanbul'a taşımasının ardından, 38 yıllık deneyimini İncek Life projesi ile Ankara'ya taşıdı. İncek'te gerçekleştirilen İncek Life projemizin lansmanı geçtiğimiz aylarda yapılmıştı. Projenin lansmanını yapmadan önce Ankaralılara 'Biz buraya geliyoruz, böyle bir projeyle geliyoruz' diye duyuru yapmıştık. Projenin yüzde 60'ını ilk etapta sattık. Bu satış oranı bizleri morallendirdi ve ikinci projemiz için ön çalışmalara başlanmasına yol açtı. 


Çankaya'daki kendi arsamıza yapacağımız projenin ismi The First Residence. Eylül ayında hem satış hem de inşasına başlayacağımız The First Residence ile Ankara'ya ikon bir proje kazandıracağız.


Bomonti Time ve The First Residence projeleri dışında 2012 yılında yeni projeye başlayacak mısınız?


2012 yılında hazır olan iki projemiz daha var. İstanbul'daki Bosphorus City'nin yanında kendi arazimiz üzerinde 550 konutluk bir proje üzerinde çalışıyoruz. 2013 yılında başta İstanbul olmak üzere Ankara, Bursa ve Marmaris'te yeni projeler geliştireceğiz. 'Bir sene çıktık bin daire sattık, ortalığı kasıp kavurduk ve çok iyi iş yaptık. Üç sene sesimiz soluğumuz çıkmadı. Projeyi yapmaya devam ettik.' Bu tarz gidişat bana doğru gelmiyor. İstikrar şöyle olmalı; bu yıl bin daire, gelecek yıl bin 200 daire, ondan sonraki yıl ise bin 400 daire satmalıyım. Sinpaş olarak sürdürülebilir istikrarlı bir büyüme hedefliyoruz.


2011 yılında kaç konut satışı gerçekleştirdiniz? Bu yıl ki konut satış hedefiniz nedir?


Sinpaş, geçen yıl bin 300 konut sattı. Bir o kadar da teslim edildi. Bu yıl agresif satış politikası izledik ve bin 800 daire satmayı planlıyoruz. 2011 yılındaki satışların yüzde 78'i bu yılın ilk beş ayında gerçekleştirildi. 2010 yılında ciromuz 480 milyon TL iken 2011'de 577 milyon TL'ye çıktı. Bu yıl ise ciromuzu 800-900 milyon TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yedi yıl içerisinde mevcut projelerimizden 5 milyar TL ciro elde etmeyi ve yaklaşık 1 ila 1,5 milyar TL arasında da kar elde etmeyi öngörüyoruz.


Arazi geliştirme çalışmalarınız nasıl gidiyor?


İstanbul, Ankara, Bursa ve Marmaris'te şu anda 16 gayrimenkul geliştirecek arsamız bulunuyor. Arazi geliştirme çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Bursa ve Ankara'daki projeleri gerçekleştirdikten sonra başka kentlere bakacağız. Arsa konusunda ciddi talepler geliyor. Çok kazanma peşinde değiliz. Yapabildiğimizin en iyisini yapma gayreti içindeyiz.


Daha çok üst segmente mi konut üretiyorsunuz?


Sinpaş, yaptığı inşaat maliyetlerinin yüzde 20-25'inden fazlasını altyapı yatırımlarına ayırıyor. Maliyetlerimiz diğer firmalardan yüksek. 


Ürettiğimiz konutlar pahalı mı? 


Bence pahalı değil... Sinpaş'tan her segmentteki insan ev bulabilir ve ev alabilir.


Sinpaş GYO'da kaç kişi çalışıyor?


Sinpaş GYO'da 170 kişi çalışıyor. Sinpaş GYO proje, inşaat ve statik mühendislik işlerini yapmaz. Bunların hepsini dışardan partnerlerine verir, inşaatlarımızı ise müteahhitlere ihale yoluyla yaptırıyoruz. Şantiyelerimizde çalışan müteahhitler ve partnerlerimizin toplamı 5 bin kişi. Biz organizatörüz artık.


Gayrimenkul sektörünü kısaca değerlendirir misiniz?


Sektörde fazla büyüme yok. 2011 yılının dördüncü çeyreği ile bu yılın ilk çeyreğini karşılaştırdığımız zaman sektör yüzde 20 küçüldü. Firmalar satış ve üretim yapsa bile sıkıntıları artmaya başladı. Müteahhit bir arazi alıyor, inşaatı üzerine yapıyor, satıyor ve parasını alıyor. Yeni bir projeyi yapacak araziyi geliştirmekte zorlanıyor. Yeni arazileri geliştirmekte zorlanınca kentsel dönüşüm projeleri çıktı. Kentsel dönüşümle ortaya çıkacak arazi de bugünkü boş arazinin fiyatından daha pahalı. Sektörün mutsuzluğu burada. Sektörde kar marjı çok düştü. Sektör, yeni arazi üretmekte zorlanıyor.


Yeni arazi geliştirme konusunda önerileriniz neler?


TOKİ arazi bankası haline gelmeli. Çünkü sektörle rekabet edebileceği fırsatları yok. TOKİ'nin ayrıcalıkları çok fazla ve bu ayrıcalıklarla son 10 yılda yoluna büyüyerek devam etti. TOKİ'nin işlevi bitti. TOKİ'nin bundan sonra yapabileceği şey, kentsel dönüşüm ile ilgili kamu arazilerinin planlamasını, şehir arazilerinin planını yapıp ucuz arazi stoku üretmek ve sektöre satmak. 


Eğer TOKİ ucuz arsa satarsa konut fiyatları düşer. TOKİ arsa ofisi görevi yapmazsa, tüccar gibi davranırsa konut fiyatları düşmez yükselir. 


Şu anda konut fiyatları nasıl bir seyir izliyor? 


Konut fiyatlarında artış sürüyor. Arazi maliyetlerinden dolayı yeni ve eski konutların fiyatları artmaya devam edecek.


Yeni konutlarda uygulanacak KDV oranı ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?


Konut alıcılarına bazı teşvikler verilmeli. KDV'nin değişmemesi gerek. KDV yüzde 18 olursa sektördeki küçülmenin en az yüzde 20 olacağını öngörüyoruz. İnşaat sektörü küçülür, küçük ölçekli firmalar sıkıntılar yaşar, kayıt dışı artar. Konutlardaki KDV oranı tekrar eski seviyesine getirilmeli. Bu sektörü ciddiye alan kamu kuruluşu yok. Kentsel dönüşüm yapılırken önemli oyunculardan görüş alınmadı. Herkes bizden daha iyi biliyor. Bizden daha iyi bilince kimse bize bir şey sormuyor.


Cari açık, yabancıların konut alımıyla kapatılabilir mi?


Mütekabiliyet Yasası'nda kısa vadede sıkıntılar olacak ama uzun vadede ülkemize büyük katkı sağlayacak. Ortadoğulu zenginlerin Avrupa ve Amerika'da yatırımı var. Buraları güvenli liman olarak görüyorlar ve gayrimenkul alıyorlar. Bu yasadan sonra özellikle Ortadoğululara gayrimenkul satşı konusunda ciddi artışlar yaşanmaya başladı. Ülkemizden konut alan yabancılar burada Türk gibi yaşayacak. Ve sürekli döviz gelecek. Türkiye'nin cari açığı var. Türkiye hiçbir şey yapmasa da her yıl enerjiye 35-40 milyar dolar ödüyor. Bu parayı bir yerden finanse etmesi gerekiyor. Bunun en önemli yolu da yabancılara konut satılmasından geçiyor.


Real State



 







Geri Dön