13 / 05 / 2024

Sinpaş: TOKİ önce Ali Sami Yen'i versin

Sinpaş: TOKİ önce Ali Sami Yen'i versin

Gayrimenkul sektöründe 35'nci yılını kutlayan Sinpaş GYO, TOKİ'nin Seyrantepe Spor Kompleksi için yapılacak yeni ihalede şartların değiştirilmesi halinde ihaleyle ilgilenebileceklerini açıkladı



Önceki ihaleleri yanlış bulan Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, "TOKİ, Seyrantepe ihalesine müteahhit arıyor. Bize ise finansal şirket olarak bakılıyor. Bundan sonraki ihalede de  TOKİ  müteahhit ararsa ihaleye girmeyiz. Ama `Ali Sami Yen stadının arsasını satıyorum' derse ilgileniriz" dedi.

İhale yanlış geliyor

TOKİ'nin Seyrantepe için müteahhit aradığını ifade eden Çelik, ihaleyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "TOKİ stadı bitirecek müteahhit arıyor. Bize stadı yapacak müteahhit lazım diyor. İnşaat yeterliliği olan bir firma arıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise bize finansal şirket gözüyle bakıyor. İnşaat yapan bir firma gibi bakmıyor. TOKİ'nin bu ihalede yapması gerekenin Ali Sami Yen stadının arazisini ihale etmesi ve satması olduğunu düşünüyorum. İşin özü budur. Ancak TOKİ `önce bana stadı yapın, sonra parasını ödeyin, ondan sonra ben size Ali Sami Yen stadının arazisini vereyim' diyor. Bu şartlar bana biraz yanlış geliyor. TOKİ, Ali Sami Yen stadını ihale ederse ona girerim, stadı satın alırım ve ödeme taahhüdünde de bulunurum. TOKİ de der ki Ali Sami Yen'i bir yıl içerisinde size teslim edeceğim. Biz de bir yıl içerisinde projemizi yaparız. TOKİ de bizden alacağı parayla gider Seyrantepe stadını müteahhite yaptırır."

Arsayı verirse ilgileniriz

İhalenin bu şartlarına göre projenin finansmanı için 400 milyon dolar gerektiğini aktaran Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "400 milyon dolar kredi için bankaya giderseniz teminat istiyorlar. Aldığınız arsayı teminat göstereceksiniz. Ama TOKİ önce arsayı vermiyor. `Önce bir inşaata para harca, sonra tapunu veririm' diyor. Böyle olunca da yatırımcı zorlanıyor. TOKİ hâlâ müteahhit arıyorsa girmeyiz Ama Ali Sami Yen stadının arsasını satıyorum derse ilgileniriz."
Hürriyet

Hükümet konuta otomotiv kadar ilgi göstermedi
Sinpaş Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut sektöründe yüzde 19 küçülme olmasına, 352 bin kişinin işini kaybetmesine karşın 'Hükümet otomotivde teşviği uzattı, bizde uzatmadı' dedi

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, siyasi iradenin otomotiv sektörüne gösterdiği ilgiyi ve teşviki konut sektöründen esirgediğini söyledi. Çelik, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, inşaat sektöründe küçülme ve kan kaybının devam ettiğini belirterek 'İnşaat sektöründe 2006 yılından 2009 yılının ilk çeyreğine kadar 352 bin adet istihdam kaybı yaşandı. 2009 yılının ilk çeyreğinde verilen yapı ruhsatı 118 bin adede düştü. 2009 yılının tamamı için beklentimiz 400 bin adet civarında konuttur. Durum ortaydayken hükümet otomotive verdiği teşviğin süresini uzattı ama konut sektörününün teşvikleri uzatılmadı' dedi.  Bugün gelinen noktada sektörün yüzde 18-19 küçüldüğüne işaret eden Çelik, küçülmeyle ilgili değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: İnşaat maliyetlerinde yüzde 7-8 gibi düşüşler yaşıyoruz. Ama ilginçtir, arsa ve arazi fiyatlarında düşüş olmuyor. Bize gelen arazi teklifleri adet olarak yüzde 300 oranında  arttı. Ancak fiyat düşüşü pek yaşanmadı. Yine ikinci el konut fiyatları geriledi ancak, proje halindeki konut fiyatlarında değişim pek olmadı.

1.900 MİLYON LİRA KåR DAĞITACAK
Çelik, bugün itibarıyla ellerindeki projelerden başka hiçbir iş yapmasalar bile önümüzdeki 6 yılda 1 milyar 900 milyon lira tüm giderler düştükten sonra dağıtılabilir karları olacağını da belirtti. Şirketi halka arz ederken hedeflerinin 300-400 milyon lira ciro, 70-80 milyon lira kar etmek olduğunu ifade eden Çelik, son iki yıldaki çalışmaları, müşterilerinin ilgisi ve güveni ile performanslarını yüzde 200 büyüttüklerini vurguladı. Çelik, 20 Nisan 2009 tarihli genel kurulda onaylanmasını takiben 2008 yılı için nakit olarak 19.2 milyon lira temettü dağıtıldığını, bundan sonraki yıllarda da düzenli olarak asgari yüzde 20 nakit temettü dağıtmayı planladıklarını ifade etti.

ALİ SAMİ YEN'LE İLGİLENİRİZ
Çelik, gazetecilerin Seyrantepe ihalesiyle ilgili sorusuna şu yanıtı verdi: Seyrantepe ihalesi yanlış çıkmıştı. Seyrantepe ihalesine TOKİ müteahhit arıyor. Seyrantepe projesini yapabilmesi için şirketin kasasında en az 400 milyon euro bulunması lazım ki, o da bu finans şartlarında çok zor. Bize finansal şirket olarak bakılıyor. Bundan sonraki ihalede de TOKİ müteahhit ararsa zor gireriz. Ama Ali Sami Yen stadının arsasını satarlarsa ilgileniriz. Çelik, Zeytinburnu'nda TOBB'la ortak alışveriş ve iş merkezi yapma fikrine de sıcak baktıklarını açıkladı.
Akşam


Geri Dön