Genel

Şirketler gayrimenkul yatırımcısı olmaya başladı!

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin yatırımlarında gayrimenkuller dikkat çekiyor.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin bilanço takvimi devam ediyor. Banka ve diğer finans şirketlerinin bilançolarını kapsama alınmadığında 2021 yılının bilançolarında göze çarpan veriler karşımıza çıkıyor. Böylece aslında son zamanlarda gayrimenkul sektöründe alıcı veya satıcı olanların standart hayatında karşısına çıkan bir durumun şirketlerin mali tablolarına yansıması ayrıca. Pekçok şirketin yeni bir strateji değişikliğine gittiğini ortaya koyuyor.

Ana faaliyeti ve var oluş nedenleri belli olan gayrimenkul yatırım ortaklıklarını da hesaba almazsak şimdiye kadar finansal tablolarınının analizlerini açılayan 7 BIST şirketini baz alalım. Mali tabloların aktif tarafında bulunan “yatırım amaçlı gayrimenkul kalemi”, şirketlerin üretimlerinde yer verdiği arsa ve binaların dışında bulunan mülklerini ifade ediyor. Dünya Gazetesi'nden Barış Erkaya'nın haberine göre; Bu 7 şirketten çoğunun yatırım amaçlı gayrimenkullerine ilişkin aktif bir yatırım ve değerleme stratejisi uyguladığını gösteriyor. Yani bir seneye yakın süredir gayrimenkul fiyatlarında oluşan inanılmaz yükselişleri bilanço verilerine yansıtmaya başlamış durumdalar. Bundan evvel bu kadar hızlı değer yükselişlerinin nadir görüldüğü zamanlarda, yatırım içingayrimenkul portföyleri bilanço kapsamında ciddi yekunlar bulundurmazken özellikle geçen sene sonu bilançolarında bu portföyler ciddi rakamlara yönelik ilerlemeye başlamış durumda.

Şirket değerlemeleri etkilenebilir

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının portföyleri ise (şimdiye kadar bilanço açıklayan 9 şirket için) ortalama yüzde 58 yükselmiş durumda. Yüzde 100’ün üzerinde portföy değerine ulaşan şirketler de bulunuyor. Bu veriler baz alındığında, şirketler gayrimenkul fiyatlarındaki değişimleri ciddi biçimdede bilanço yönetiminde kullanıyor. Böylece doğrudan şirket değerlemelerine etki edecek bir gelişme olarak kaydediliyor. Glecekteki bilançoları bu yönden detaylı bir mercek altına almakta yatırımcılar açısından faydası var. Çünkü ana faaliyeti üretim odaklı olan bir şirketin gayrimenkul yatırımlarının piyasa değerine oranı yüzde 10’lara olaşıyorsa orada yakından incelenmesi gereken bir strateji olabilir.

Şirketler gayrimenkul satışlarını hızlandırdı!

Türkiye yabancı gayrimenkul yatırımları için gözde ülke!

Şirketler gayrimenkul ihtiyaçlarını azaltıyor: Hibrit çalışma geliyor!