22 / 11 / 2024
fuzul

Şişli'de 1 milyar dolarlık dönüşüm rüzgârı esiyor

Şişli'de 1 milyar dolarlık dönüşüm rüzgârı esiyor

Sarıgül, birkaç yıl içinde tamamlanması  planlanan dönüşüm projelerinin 1 milyar dolar civarında maliyeti olacağını belirtti




Yeni dönüşüm projeleriyle Şişli'de toplam 90 dönümlük yeni meydan ve iki yeni stadyum planlayan Belediye Başkanı Sarıgül, "Biz tek kuruş harcamayacağız. 1 milyar dolarlık işi yatırımcılar üstlenecek" diyor

İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden... Maslak'tan Fulya'ya kadar uzanan bir alan. Kurtuluş'ta 150 bin liraya 100 metrekare daire alabilirken, bir başka semti Nişantaşı'nda aynı büyüklükteki konuta 500 bin dolar ödemeniz gerekiyor. İşte böyle karışık bir yapılanma var Şişli'de. Bir yanda milyon dolarlık rezidanslar yükselirken, biraz ileride 60 yıldır aynı yerde duran ve yeni tek bir çivi çakılmayan binalara rastlayabilirsiniz. Boş arazinin ve yeşil meydanların ise neredeyse yok olduğu ilçede Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, yeni şehirleşme projeleri için kolları sıvamış. Gelecek birkaç yıl içinde tamamlanması  planlanan dönüşüm projelerinin 1 milyar dolar civarında maliyeti olacağını belirten Sarıgül, Şişli'nin yeni meydan ve statlarını anlatıyor:

90 dönümlük meydan

"Ayazağa'da, altında otopark, sinema ve tiyatro salonları olan bir stadyum projelendirdik. Meydanlara çok önem veriyoruz. Şişli merkezde, Kurtuluş'dta ve Mecidiyeköy'de toplam büyüklükleri 90 dönüme yaklaşan meydanlar planladık. Kurtuluş'taki proje Paris'teki Champs Elysees Meydanı'na benzeyecek. Şişli Camii'nden Bulgar Eksarhhanesi'ne kadar uzanan alan Şişli Meydanı adıyla yeniden inşa edilecek. Yaklaşık 200 konut tek binaya alınacak ve proje  TOKİ  ile yapılacak. Bölge istimlak edilecek; kat malikleri bu yeni konutlara taşınacak. Bu şekilde yaratılan 30 dönümlük boş alana ise yeşil alanları ve bahçeleri olan yeni bir meydan inşa edilecek. Meydanda 4 katlı bir otopark da bulunacak. Osmanbey ve Halaskargazi'yi yenilececeğiz. Toplam 1 milyar dolar civarında maliyeti var bu işlerin. Belediye'nin kasasından tek kuruş çıkmayacak. Biz yönlendiren olacağız; parayı yatırımcılar, özel sektör ödeyecek"

`Mecidiyeköy yenileniyor binalar değerini üçe katlar'

"Osmanbey ve Halaskargazi caddelerinin adına yakışır hale gelmesi gerek" diyen Mustafa Sarıgül, şöyle devam ediyor: "Bu bölgelerde bulunan yaklaşık bin 418 binadaki reklam tabelaları ve klimaları kaldırarak restorasyon çalışmalarını yapacağız. Nişantaşı ve çevresindeki yaklaşık bin 914 binada bu uygulama yapıldı. Şimdi buraya kaydıracağız ve bizim şehrimiz daha önce Milano ile yarışıyordu, şimdi Roma ve Paris ile yarışır hale gelecek. Mecidiyeköy, Büyükdere Caddesi'nde de 3-4 ay içinde aynı çalışma başlayacak. Vatandaşa tebligat yapıyoruz. İmar Kanunu'nun 40'ıncı maddesi bize yetkiyi veriyor. 15 gün içinde binanın restorasyon çalışmasına başlarsa başlıyor sahibi. Başlamazsa kendimiz yapıp icra yoluyla parasını tahsil ediyoruz. Ama yüzde 80'i kabul ediyor. Çok ortaklı mülklerde olursa ihtilaf oluyor. Önce kızıyorlar, sonra mutlu oluyorlar. Çünkü değer artıyor. Nişantaşı'nda 10 kat arttı; Mecidiyeköy'de binaların değeri 3 katına çıkar"

`Şehir merkezine yatırım yapanlar hiç kaybetmez'

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, semtlere göre fiyat farklılıklarına vurgu yaparak, şunları söylüyor: "Orta ve uzun vadede Şişli'den konut alanlar hep kazanır. Getiri isteyen, şehir merkezine yönelecek. Semtler arasında yüzde 50-300 arası fiyat farklılaşması var. Pek çok konut eski; yenilenirken de sahiplerine kazandırıyorlar. Ancak tarihi eserlere dikkat etmek gerek. Böyle bir binada inşaat için mutlaka Anıtlar Kurulu'ndan için alınmalı. İş yeri yatırımına da uygun fakat potansiyel iyi değerlendirilmeli. Aksi halde atıl kalabilir. İmar problemi olan Fulya ve Gülbağ gibi bölgelerde kaçak konutlara dikkat edilmeli"
Menekşe Ataselim/Gazete Habertürk


Geri Dön