Şişli'de 200 kişi 1 günde evsiz kaldı!
İstanbul'un Şişli ilçesinde belediyeye komşu 4 bina riskli bina mühürlenerek boşaltıldı. 56 dairede yaşayan yaklaşık 200 kişi, “1 günde evsiz kaldık” diyerek mağdur olduklarını söylediler.
Şişli Sıracevizler Caddesi’nde, Şişli Belediyesi’nin hemen karşısında bulunan 4 bina mühürlenerek tahliye edildi. Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, alt katları otopark olan apartmanlardan birinin kolonunda hasar meydana geldi. Bir vatandaş endişeyle belediyeye başvuru yaptı. Belediye 24 Ocak’ta Melek Apartmanı için ‘durum riskli, tahliye edin’ dedi. 10 gün sonra hemen bitişiğindeki Kanarya, Billur ve Engin Apartmanları da aynı gerekçeyle mühürlendi. 56 dairede yaşayan yaklaşık 200 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Vatandaşların kimi akrabalarına sığınırken, kimi de Şişli Belediyesi’nin desteğiyle bir otele yerleşti. Belediyenin konaklama desteğinin bugün biteceğini belirten vatandaşlar,”1 günde sokakta kaldık, gidecek yerimiz yok. Geçici çözümlere değil kalıcı bir desteğe ihtiyacımız var“ diye konuştu.
GÜVENLİ KORİDOR
Binalarıyla ilgili bir ‘güçlendirme gerekli’ kararı olduğunu söyleyen evlerin maliklerinden Aydın Ertunç, “Binalar yıkılacak mı güçlendirilecek mi bilgi veren yok” dedi. Ertunç, belediye yetkilileri ile sağlıklı bir iletişim kurulamamasından yakınıyor. İlk taleplerinin eşyalarını güvenli bir şekilde tahliye etmek olduğunu kaydeden Ertunç, bunun için güvenli yaşam koridoru kurulması gerektiğini kaydetti.
Ertunç, “Belediye yetkilileri bu koridoru oluşmadan evlere giremezsin diyor. Peki kim kuracak bunu? Belediye elini taşın altına koymuyor. Malikler olarak siz yapın diyor. Kolonların güçlendirilmesi ve eşyaların dışarıdan asansör sistemiyle taşınmasından söz ediliyor. Bu maliyeti ve işlemleri vatandaşa bırakmak haksızlık. Kimi vatandaşlar zabıta eşliğinde eşya çıkarıyor, ama bize riskli olduğu söylendiği için şuan buna cesaret edemiyoruz” diye konuştu.
“Emekli maaşım ve evimden başka ne bir malım ne de gidecek bir yerim var” diye konuşan Ümran Güvenir ise Şişli Belediyesi’nin ilgisizliğinden şikayet ediyor. Belediye yetkilileri ile görüştüğünü ama destek talebinin geri çevrildiğini belirten Semra Hanım ise, “Kartal’da maalesef insanlar hayatını kaybetti. Bizim suçumuz ölmemek mi? O bölgede sağlanan destek bize de sağlanamaz mı? Belediye başkanı cama çıksa bizi görecek ama sesimizi duymuyor” dedi.
75 yaşındaki Esma Eke ise tek başına yaşadığını ve yardım almadan bu durumla başa çıkamayacaklarını kaydetti. Mühürlenen Kanarya apartmanında apartman görevlisi olarak çalıştığını belirten Kıymet Cavlar ise “Aynı gün hem evimizi hem işimizi kaybettik. Otelden de çarşamba günü çıkın diyorlar. Sokakta kaldık” ifadelerini kullandı.
TALEP GELİRSE DEĞERLENDİRİRİZ
Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Asım Kantoğlu, konaklama konusunda sorunu çözdüklerini, isteyen vatandaş için otellerde ek süre verileceğini kaydetti. İlgili yapılar için 4 Mart’ta tarafların katılacağı bir toplantı olacağını söyleyen Kantoğlu, “Binaları için rapor hazırlayan firma ve hak sahipleri bir araya gelecek. Güçlendirme ya da yıkılıp yapılması konuşulacak, maliyet çıkacak. 4 bina için bu büyük külfet ve bunu belediyenin yapması mümkün değil. Biz ancak taşınma ve yapabilirsek kira konusunda yardımcı oluruz. Henüz böyle bir talep gelmedi, gelirse değerlendireceğiz” diye konuştu.
GÜÇLENDİRMEYE YARDIM YOK
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz hukuki süreç ile ilgili olarak şunları söyledi: “Belediye riskli olan binayı tahliye etmekle yükümlü. Ama yasa ona vatandaşa maddi destek vermek zorundasın demiyor, bu o belediyenin inisiyatifi. Eğer riskli bina ya da riskli alan raporu varsa ve dönüşüm yasası kapsamında işlem yapılıyorsa vatandaşa kira yardımı yapılır. Binadan örnek karot alınır ve yapı riskli çıkarsa 2 seçenek doğar. Güçlendirme ya da yıkım. Bina dönüşüm kapsamında yıkılıp yapılırsa malikler yıkım sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne başvurarak 18 ay kira yardımı alır. Güçlendirmede kira yardımı yapılmaz. Kira desteğinin kaynağı belediye değil bakanlıktır.”