29 / 04 / 2024

Şişli'deki Tarihi İnci Sineması'nın yıkımı için soruşturma açıldı!

Şişli'deki Tarihi İnci Sineması'nın yıkımı için soruşturma açıldı!

İstanbul Koruma Kurulu, Şişli'deki İnci Sineması'nın yıkılarak yerine AVM ve otel yapılmasına ilişkin projeyi 2014'te imara aykırı buldu. İBB Meclis üyeleri, Şişli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.



İSTANBUL'da Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki 1946 yılında açılan İnci Sineması'nın bulunduğu 15 dönümlük araziye kurulu pasaj, yerine AVM ve otel yapılmak üzere 2 yıl önce yıkıldı. İnşaat sırasında ortaya çıkan tarihi bir yapı, iş makineleri ile üzeri kapatılırken vatandaşların ihban üzerine kurtarıldı. Arkeoloji Müzesi uzmanları bulunan yapının "tuğla örgüler ve horasan harçlı su dolabı" olduğunu ve 19. yüzyılın ikinci yarısında tarımsal faaliyetler sırasından sulama yapmak için inşa edildiğini tespit etti. İstanbul 2 No'lu Koruma Kurulu 07.01.2015'te arazideki tarihi kalıntılara ilişkin Arkeoloji Müzesi denetiminde kazı yapümasma ve parseldeki her türlü "inşai ve fiziki müdahalenin ivedilikle durdurulmasına" karar verdi. 


CHP'LİLER DAVA AÇTI 

Ancak inşaat koruma kurulu kararlarına aykın olarak devam etti. Bunun üzerine İBB'nin CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam, gerekli işlemleri yapmayan Şişli Belediyesi'nin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ve Yapı Kontrol Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunarak kamu davası açılmasını istedi. Ancak Şişli Kaymakamlığı'nın 09.09.2015 tarihli kararı ile yetkilililer hakkında soruşturma açılmasına izin verilmedi. Bunun üzerine Sağ ve Sağlam kaymakamlık kararma itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Birinci Kurulu, tescilli yapüann komşuluğunda bulunan taşınmazlarda inşai faaliyetlerde bulunmak için koruma kurullarından izin alınması zorunluluğu olduğuna dikkat çekti. 


DOSYA SAVCILIKTA 

Belediye görevlilerinin de inşaat faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu denetleme görevi bulunuduğunu belirten mahkeme, ilgililer hakkında soruşturma açılmaması yönündeki karan yasaya uygun bulmayıp bozdu. Dosya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.


Sözcü


Geri Dön