02 / 05 / 2024

Sit alanından arazi ve arsa nasıl çıkarılır?

Sit alanından arazi ve arsa nasıl çıkarılır?

Sit alanı ilanı mülkiyet hakkını sınırladığından bu alandan çıkarma yolundaki istemde bulunmak; taşınmazın malikine ait ve onun tarafından kullanılabilecek bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, sit alanından arazi ve arsa nasıl çıkarılır?



Sit alanından arazi ve arsa nasıl çıkarılır?

Sit alanı, ender bulunan ve bu doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması ile tarihi ve güzelliklere sahip olan alanlar olarak nitelendiriliyor.


Sit alanı ilanı mülkiyet hakkını sınırladığından bu alandan çıkarma yolundaki istemde bulunmak; taşınmazın malikine ait ve onun tarafından kullanılabilecek bir hak olarak karşımıza çıkıyor.


Bir arsa ve arazinin sit alanı olarak ilan edilmesinden sonra hak sahiplerinin bu karara belli süre ve koşullar altında itiraz etme hakları bulunuyor.


19 Nisan 2012 tarihli 28269 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin  “Koruma Yüksek Kuruluna Yapılacak İtirazlara İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı üçüncü bölümün "Koruma Yüksek Kuruluna yapılacak itirazlar” başlıklı maddesine göre koruma bölge kurullarınca alınan kararlara, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce Koruma bölge kurulu kararının tebliğ veya ilanından itibaren altmış gün içinde Koruma Yüksek Kuruluna itiraz edilebiliyor.


İtiraz başvuruları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünden alınacak başvuru belgesi, hak sahipliğini gösterir belge ve itiraz dilekçesi ile Genel Müdürlüğe yapılıyor. 


Yapılan bu itirazlar, Koruma Yüksek Kurulu tarafından incelenerek en geç üç ay içinde karara bağlanıyor. 


Bu süreç içerisinde itiraza konu koruma bölge kurulu kararının uygulanmasına devam edilmesi gerekiyor. İtiraz sonucu koruma bölge kurulu kararı Koruma Yüksek Kurulu tarafından kaldırılır ise koruma bölge kurulu müdürlüğünce kararın dağıtıldığı yerlere yeniden dağıtımı yapılır. 


Mevzuatla çeliştiği saptanan ve Genel Müdürlükçe yeniden değerlendirilmesi istenen kararlarda koruma bölge kurulunca aynı kararda ısrar edilmesi halinde konu Koruma Yüksek Kurulunca değerlendirilir.



Sit alanlarının tespiti!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön