27 / 04 / 2024

2a arazi başvurusu nasıl yapılır?

2a arazi başvurusu nasıl yapılır?

Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen,aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde yarar olduğu tespit edilen yerlere 2a arazi deniyor. Peki, 2a arazi başvurusu nasıl yapılır?



2a arazi başvurusu nasıl yapılır?

Ormanlar ve ormancılıkla ilgili her türlü iş ve işlem, 6831 sayılı Orman Kanunu’nda düzenleniyor. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin “A” bendinde, ülkemizdeki tüm “orman” sayılan yerlerin ormancılık dışı amaçlarla kullanılabilmesine, “toprak reformu” gibi dağıtılabilmesine yol açabilecek kurallara yer veriliyor. 


Orman Kanunu'nun  2. maddesinin A bendi için kullanılan kısaltmaya 2a arazi deniyor. 2A arazileri orman köylüsü sayılan herkese verilebiliyor. 


2a araziler; orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen,aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde yarar olduğu tespit edilen yerler ile halen orman rejimi içinde bulunan fundalık ve makilerle örtülü yerlerden tarım alanlarına dönüştürülmesinde yarar olduğu tespit edilen yerler ve orman sınırları dışına çıkarılan araziler olarak biliniyor. Peki, 2a arazi başvurusu nasıl yapılır?


2a uygulanacak arazinin en az 30 hanenin topluca iskanına ve halkın geçimine yeterli tarım alanına tahsisine olanak verecek büyüklükte olmalısı gerekiyor. 30 hanenin talebi isteniyor. 


Yanan orman alanlarında, milli parklar, tabiat parkı, tabiatı koruma alanları, doğal sit alanları, turiz teşvik kanunua göre tespit edilen terizm alanları, muhafaza ormanları,izin ve irtifak hakkı tesis edilen ormanlık alanlar, orman rejimine alınan yerler, ağaçlandırma sahaları bu nitelikleri devam ettiği sürece 2a ile orman sınırları dışına çıkarılamıyor. 


6831 sayılı orman kanunun 13. maddesine göre yerinde kalkındırılması mümkün görülmeyen köyler halkı için 2a uygulaması talep hakkı bulunuyor. 2a arazileri ile yerleşecekleri 2a islah ve ihya edilen arzilerinde eş değerde veya daha fazla değerde islah ve ihya edilmiş araziyi borçlanmak sureti ile sahip olunuyor. 2a maddesine  göre orman kadastrosu yapılarak bu yerlere, 2a arazileri devlet eli imar ve ihya edilerek yasaya göre tahsis olunuyor.


2a arazi satılır mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön