23 / 11 / 2024
fuzul

Site aidatına itiraz edilebilir mi?

Site aidatına itiraz edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bu yıl kat malikleri toplantısında aidatımızın aylık 350 TL ve aylık ekstra 215 TL toplamda 565 TL olmasına karar verildi. Bir kapıcımız ve otoparkımız var. Böyle bir artışa itiraz etme hakkımız yok mu?' sorusunu yanıtladı.




 
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'İzmir’de 7 katlı bir apartmanda yaşıyorum. Bu yıl kat malikleri toplantısında aidatımızın aylık 350 TL ve aylık ekstra 215 TL toplamda 565 TL olmasına karar verildi. Bir kapıcımız ve otoparkımız var. Böyle bir artışa itiraz etme hakkımız yok mu? Aynı şartlardaki çevre apartmanların aylık aidatları 150-200 TL iken böyle bir artış çoğunluğun oyu ile bile olsa hukuksuz değil midir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Site aidatına itiraz edilebilir mi?

İzmir’de 7 katlı bir apartmanda yaşıyorum. Bu yıl kat malikleri toplantısında aidatımızın aylık 350 TL ve aylık ekstra 215 TL toplamda 565 TL olmasına karar verildi. Bir kapıcımız ve otoparkımız var.

Böyle bir artışa itiraz etme hakkımız yok mu? Aynı şartlardaki çevre apartmanların aylık aidatları 150-200 TL iken böyle bir artış çoğunluğun oyu ile bile olsa hukuksuz değil midir? ● E.N.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucuma söyleyeceğim ilk kural kat malikleri kararlarına herkesin uyma mecburiyeti olduğu hususudur. Ancak alınan tüm kararlara da itiraz edilemez anlamı çıkmasın. Evet alınan kararlara uyma mecburiyeti vardır ama kararlar kesinleştikten sonra. İşletme projeleri iki türlü yapılır.

Ya kat malikleri kurulunda kabul edilir veya kat malikleri toplantısında kabul edilmez ama yönetici ilk fırsatta bir işletme projesi yapıp kat maliklerine tebliğ eder. Yedi gün içinde itiraz olmaz ise kesinleşir. Kat malikleri toplantısında yapılan işletme projesine, yöneticinin yaptığı gibi bir yazı ile itiraz etmek sonuç doğurmaz.

Toplantıya katılanların bir ay içinde, katılmayanların kendilerine yapılan tebligatı takiben bir ay içinde iptal talepli dava açmaları gerekir. Bu süreler geçtikten sonra işletme projesi kesinleşir ve artık ödeme yapmak gerekir. Mühim olan bu süreleri geçirmemektir.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum süreleri geçirmediyse elbette durum incelenmelidir. Zira ortak giderler için avans toplanması doğaldır. Bir binada ortak yaşam varsa o bina yaşanır halde muhafaza edilmek zorundadır. Bu tamam ama ekstra aidat diye bir uygulamaya hiç rastlamadım.

Üstelik 350 TL ihtiyacı karşılayacakken 215 TL gibi bir ekstranın anlamını çözmek pek mümkün değil. Bir binada, binanın özelliklerine göre 350 TL aidat da toplanır, 1.000 TL de. Ancak okuyucumun söylediği benzer yapılarda ayda 150-200 TL toplanıyorken bu binada 565 TL toplanması tartışılacak bir husustur.

Ben okuyucuma yanıt verirken “Olmaz böyle şey” diyemiyorum. Zira işletme projesini kabul eden bu kadar daire varsa bunun bir anlamı olmalı ama itiraz etmeyin de (süresi içinde) diyemiyorum. Şu ekstrayı bir türlü anlamış değilim.


Geri Dön