Genel

Site; alışkanlıkla söylenmiş bir söz, tarifi yok!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, "Bizden bu güne kadar "Biz bir siteyiz" diye para alınıyordu ancak yeni öğrendim ki para keyfi alınıyormuş" diyen okurunu cevaplıyor

İşte o yazı; 


Biz site miyiz?


"Bir kıyı kasabasında evimiz var. Bina iki katlı, alt kata bir başkası sahip. Bizden bu güne kadar "Biz bir siteyiz" diye para alınıyordu ancak yeni öğrendim ki para keyfi alınıyormuş, herkes farklı ödüyor. Peki öncelikle bizim bir site olup olmadığımızı nasıl anlayacağım? - N.A.


Doğrusu sitenin tarifi yok. Site sözü alışkanlıkla söylenmiş sözdür. Burada dikkat edilmesi gereken hususlar binalannızın hukuki statüsüdür. Peki bunlar nelerdir? Öncelikle sizin binanızın bulunduğu bir parsel var, bu parsel üzerine binalar bir proje dahilinde yapılmışsa ve aynı yönetim planına sahipseniz işte site diye adlandırdığımız topluluk oluşmuş demektir. Bu aslında kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş bir birlik demektir ve sizin isimlendirdiğiniz manada sitedir. Peki bir proje veya bir yönetim planını nasıl bulalım? En kolayı yönetim planıdır, tapu dairesinde vardır, talep edin versinler. Bu yoksa o halde projenin peşine düşeceksiniz, proje ise hem tapu dairesinde hem de belediye imar müdürlüğünde var. Yukanda dikkat edeceğiniz hususlar arasında ‘bir parsel’ sözü geçti. Binalannız 2007 den sonra yapılmış ise bu bir parsel olmayabilir, birkaç parsel olabilir. Bu halde de bir bütünlük mümkündür. Yasaya göre; bir veya birden çok imar parseli üzerine belli bir yerleşim planına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunlann yönetimi bakımından birbirleri ile bağlantılı birden çok yapı site olarak nitelendirilebilir. Şayet bunlar varsa ve kat mülkiyeti yasası çerçevesinde tescil olunmuşsa bir sitesiniz.


O zaman farklı para toplanmasının nedeninin peşine düşmeniz gerekecektir ki bunun için masrafın bölüşülmesinin sisteminin ne olduğuna bakmanız gerekecek. Yönetim planında masrafların arsa payına göre veya kapladığı alana göre veya su gibi giderlerin kişi başına toplanacağı gibi hükümler varsa evet bu durumda paylaşım eşit olmaz."


Tamer Heper / POSTA