28 / 04 / 2024

Site ortak alan kullanım hakkı!

Site ortak alan kullanım hakkı!

Ana gayrimenkul kapsamında ortak kullanıma ayrılan alanlar, "ortak alanlar" olarak tanımlanıyor. Ortak kullanım alanları ile ilgili tasarruf işlemi tüm kat maliklerini ilgilendiriyor. İşte, site ortak alan kullanım hakkı!



Site ortak alan kullanım hakkı!

Sitede bulunan ortak alanların maliki, tüm bölüm malikleri oluyor. Ortak kullanım alanları ile ilgili tasarruf işlemi tüm kat maliklerini ilgilendiriyor. Ana gayrimenkul kapsamında ortak kullanıma ayrılan alanlar, "ortak alanlar" olarak tanımlanıyor. 


Sitede yer alan ortak alanlar Kat Mülkiyet Kanunu'nda belirleniyor. Kanuna göre, binaların giriş ve kat holleri, ışıklıklar, hava bacaları, saçaklar, tesisat şaftları, alanları veya katları, açık ve kapalı merpenler, yangın merpenleri, asansörler, kalorifer dairesi, kapıcı dairesi, kömürlük, sığınak ve otopark gibi alanlar site ortak alanları olarak ifade ediliyor. 


Kat malikleri, toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya bunların başka bir parselde veya kamuya ait alanlarda bulunduğunu veya bağımsız bölümlerinin veya kendilerinin durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle toplu yapı ortak gider payını ve toplanacak avansı ödemeleri zorunlu tutuluyor. 


Ortak yerler: 

Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır. 

 

a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,

 

b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri, 

 

c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri. 


Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.



Ortak alan kullanım hakkı devri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön