Sektörel

Site yöneticiliği kaç yıl boyunca yapılabilir?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu Site yöneticiliği kaç yıl boyunca yapılabilir sorusuna yanıt verdi..

Sitemizde 2008'den buyana geçici yönetim var. Yönetim, tüm sitede ısı pay ölçer kullanılması konusunda karar almış, bize tebliğ etti. Biz, birkaç bağımsız bölüm itiraz ettik. Geçici yönetim de bizi mahkemeye verdi. Mahkemeden talebi, bizlerin dairelerine ısı pay ölçer takılamaz ise diğerlerine de takılamayacağı, bunun tüm bağımsız bölümlerle birlikte yapılması gereği, dolayısı ile bizim dairelere ısı pay ölçer takılması konusunda karar verilmesi isteği idi. Mahkeme talebi reddetti, kararı Yargıtay onadı. Bu halde halen yapabileceğimiz bir çalışma var mıdır? E.G. 


Okuyucumun kısa ama olayın özüne dokunur şekilde anlattığı olayda, okuyucumun ve birlikte davranan diğer komşuların ısı payölçer konusunda yapabileceği herhangi bir girişim yoktur. Zaten girişim derken, girişimde bulunan geçici yönetim olmuş, kendileri pasif davranmış. Mahkeme kararında haklı olarak, böyle bir kararın kat malikleri kurulunda alınması gerektiğini ifade etmiş ve yönetim kurulunun alacağı karan geçersiz saymıştır. Şimdi geçici olarak isimlendirilen yönetimin ısrarı artık son bulmalıdır. Konu, kesinleşen mahkeme kararı ile neticeye bağlanmıştır. 


Ama benim söylemek istediğim başka bir husus var. Okuyucum 2008'den bu yana geçici yönetim olduğunu, bunlar tarafından yönetildiklerini söylüyor. 2008'den bu yana 7 yıl geçti, bu ne biçim geçici yönetim? Basbayağı kalıcı. Kat mülkiyeti mevzuatının uygulandığı binalarda yönetici, bir yıl için seçilir. Bazen kat maliklerinin toplanması bir yılı aşabilir, bu nedenle yöneticinin görevi biraz uzayabilir ancak bunun 7 yıl sürmesi kabul edilemez. Buna göre "Sizin sitede yönetim yoktur" demek zorundayım. 

En kısa zamanda kat maliklerini toplamanız ve bu toplantıda yasaya uygun yönetim kurulunu seçmeniz şarttır. Bu sistem şimdiki gibi sürerse sizin sitede ihtilaf bitmez. 


Ihtilaflann başlaması sanki bir zincirleme reaksiyon oluşturur ki herkes birbiri ile veya bazı topluluklar karşılarındaki ile mahkemelik olmaya başlarsa huzur kalmaz. Aslolan anlayış içinde ve en önemlisi 

YASALARA UYMA şartı içinde dostça yaşamaktır. İhtilafa düşmek, birbiri ile kavgalı hale gelmek" en istenmeyen şeydir. Ancak elbette ki yasalara uymayanlara karşı yargıya başvurmak gereklidir ama bu yola ihtiyaç duyulmasa daha iyidir. Şimdilik sağlıklı biçimde yönetim ve denetim kurullannı seçmekle işe başlayın. 


Tamer Heper-Posta