Site yönetim toplantısında alınan karar nasıl iptal edilir?
Posta yazarı Tamer Heper, 'Site yönetim toplantısı yapılıyor ve kararlar alınıyor. Ancak onaylatılan deftere ek bir madde yazılıyor. İşin iyi yanı imzalayanlardan biri defterin resmini çekmiş, mahkemeye dava açıyorlar. Bu kararlar geçerli mi? ' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Site yönetim toplantısı yapılıyor ve kararlar alınıyor. Yönetim alınan kararları ve defteri onaylatmak için notere gidiyor. Herkes imzasını atıyor. Ancak yönetimdeki iki kişi noterden çıktıktan sonra onaylatılan deftere ek bir madde yazıyor. işin iyi yanı imzalayanlardan biri defterin resmini çekmiş imzaladıktan sonra ve yönetimden istifa edip mahkemeye dava açıyorlar. Bu kararlar geçerli mi? İptali için dava açmak için nasıl karar alınır? Kaç kişinin talep etmesi gerekir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Site yönetim toplantısı yapılıyor ve kararlar alınıyor. Yönetim alınan kararları ve defteri onaylatmak için notere gidiyor. Herkes imzasını atıyor. Ancak yönetimdeki iki kişi noterden çıktıktan sonra onaylatılan deftere ek bir madde yazıyor. işin iyi yanı imzalayanlardan biri defterin resmini çekmiş imzaladıktan sonra ve yönetimden istifa edip mahkemeye dava açıyorlar. Bu kararlar geçerli mi? İptali için dava açmak için nasıl karar alınır? Kaç kişinin talep etmesi gerekir?
● H.P.
★ ★ ★ ★ ★
Okuyucumun anlattığı olay karışık. Kat malikleri kurulu toplanır, karar alır ve toplantıya katılanlar alınan kararların altını mahallinde imzalar. İyi ama okuyucum notere tasdikten ve hatta noterde imzalamaktan söz ediyor. Kararlar notere tasdik ettirilmez, toplantı mahallinde imza altına alınır. Sonra yönetimden iki kişi noterden çıktıktan sonra karar ilave etmiş. Kararları yönetici almaz, kat malikleri kurulu alır.
Yani iki yöneticinin yazdığı zaten karar değil. Ancak anladığım kadarıyla yöneticiler sanki kat malikleri kararı gibi yazmış. İyi ama noter tasdiki ne oldu. İşte bunlar akılları karıştırıyor.
★ ★ ★ ★ ★
Alınan kararların iptalini talep mümkün. Bunun için bir grubun birlikte karar alması gerekmiyor. Kat maliklerinden her biri tek başına iptal davası açabilir. Ancak bunun için belli süre var, buna dikkat etmek lazım.
Toplantıya katılanlar toplantı tarihinden sonraki bir ay içinde, toplantıya katılmayanlar, kararların kendilerine tebliğden itibaren bir ay içinde iptal talepli dava açabilirler. Bunun için de belli sayıda kat malikinin katılımı aranmaz. Tek başına bağımsız bölüm maliki dava açabilir.
★ ★ ★ ★ ★
Açılan davada şartları varsa tüm toplantının iptalinin talep edilebileceği gibi alınan belli kararların iptalini talep mümkündür. Bunları yaparken bir meslektaşımın yardımını almanızda yarar görürüm zira anlatılanlar biraz tuhaf işlerin yapıldığı izlenimini veriyor, yanlış bir iş yapılmasın.