26 / 11 / 2024

Yönetim toplantısında çıkan kararlar iptal edilebilir mi?

Yönetim toplantısında çıkan kararlar iptal edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '72 dairelik bir blokta yönetim toplantısı kararları bildirilmiyor.Yönetim kat maliki değil masrafa katılmıyor.Benim mükerrer ödemem var, icraya verebilir mi?' sorusunu yanıtladı.  




Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bloğumuz 72 daire. Yönetim kurulu WhatsApp mesajı ile olağanüstü toplantı yapıyor. Katılım 14 kişi. 4 kat maliki, karar kendilerini ilgilendirdiği için oy kullanamıyor, 3 kişi de yönetim kurulu. Kalan 7 kişiyle toplantının yok hükmünde olduğunu biliyorum. Kararları bildirmiyorlar, denetim raporu yok, işletme projesi yok. Yönetici kat maliki değil, hiçbir masrafa katılmıyor. Kısacası yaptığı toplantılarda özel nisap gerektiren kararları 7 kişiyle alıyor. Asansörün yeşile dönmesi için ödediğimiz paraların hesabını vermiyor ve kat mülkiyeti kanununa hiç riayet etmiyor.Bir de 400 TL mükerrer ödemem var, 3 yıldır mahsup etmiyor. İcraya verirse yok hükmündeki toplantı ve kararlar için yol gösterir misiniz?' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 Yönetim toplantısında çıkan kararlar iptal edilebilir mi?

Okuyucum yöneticinin tutumunu anlatmış. Gerçekten de yapılan toplantıda alınan kararların yasaya uygun olmadığını görüyorum. Bunlardan biri bile toplantının iptalini gerektirecek veya toplantının yokluk nedeni olacak.

Okuyucumun anlattıkları arasında en önemlilerinden biri olağanüstü genel kurulun ilk toplantısının sayı ve arsa payı çoğunluğu ile yapılması. Ayrıca toplantıya çağrının taahhütlü mektup veya elden imzalattırılması sureti ile yapılması gerek.

Okuyucum 14 madde saymış, ‘uyulmuyor’ diye. Bunlara ne şekilde uyulmadığı konusunda benim bilgim yok. Ancak ödeme konusunda bir gün icra takibine konu yapılabilir.

★ ★ ★

Bu durumlarda, iptali gereken kararlar için, kat maliklerinden toplantıya katılanların iptal talepli dava açma süresi bir ay. Toplantıya katılmayanlar için ise kararların kendilerine tebliğinden itibaren bir ay.

Bu süre içinde dava açarak kararların veya toplantının iptalini talep mümkün. Bazı hallerde ise kararların iptali söz konusu olmayabilir ama yokluğu söz konusu olabilir. Bu hallerdeyse yukarıda sözünü ettiğim süreler söz konusu değil.

Yokluğun tespiti her zaman yapılır ve yine dava açarak yokluk kararı alınması değil de yokluğun tespiti talep edilir.

Böyle bir karar alındığında da artık yöneticinin yapacağı takip veya bu toplantıda alınan kararlara dayanarak talep edeceği alacaklar veya açacağı davalar sonuçsuz kalır.

Okuyucuma önerim saydığı bu 14 maddeye uyulmayışın tespiti ve ortaya çıkacak duruma göre ya iptal talepli dava açmak veya yokluğun tespiti için dava açmak üzere gerekli girişimde bulunmasıdır.


 


Geri Dön