27 / 04 / 2024

Sitelerde aidat savaşı!

Sitelerde aidat savaşı!

Enflasyon oranındaki yükseliş site yönetimleri ile site sakinlerini karşı karşıya getirdi. Aidat bedellerinde enflasyon zammı yapılan site sakinleri yönetimin yetkisini sorguladı...



Enflasyon oranlarının son zamanlardaki yükselişi birçok sektörü etkilediği gibi apartman ve site yönetimlerini de etkiledi. Enflasyon oranlarındaki artışın yönetim tarafından aidat bedellerine yansıtılması site sakinlerini yönetimle karşı karşıya getirdi.

Kimi site yönetimleri doğrudan aidat bedeline zam uygularken, kimi site yönetimleri ise aidat dışında ekstra bedeller talep eder oldu. Bu durum sitelerde aidat savaşını başlattı.

Site yönetiminin yetkisi var

Site yönetimlerinin görev ve yetkilerinin düzenlendiği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında düzenleniyor. Site yönetimlerinde bu bedeli gerektiğinde artırma ve gerektiğinde azaltma yetkisi bulunuyor. 

Hazırladıkları işletme projesinde aylık alınacak aidatı belirleyen site yönetimleri, bu planlamayı kat malikleri ile paylaşıyor.

Aidatta enflasyon zammı

Site yönetimi tarafından aidatta enflasyon zammı yapılabiliyor. Bu zammın hakkaniyetli bir şekilde, site içerisinde yapılan masrafları etkilediği kadar yapılması gerekiyor.

Site içerisinde sağlanan ortak elektrik ve jeneratör, temizlik, ısıtma ve soğutma, peyzaj bakım ve malzeme giderleri, ortak alan sigorta giderleri, çatı ve altyapı bakım onarım giderleri ile güvenlik ve otopark gibi kalemlerde enflasyona bağlı olarak artış göstermesi aidata yansıtılabiliyor.

Site yönetimleri tüm bu giderler için toplamda meydana gelen zamları baz alarak belirlediği yüzdelikte zam yapabiliyor.

Site sakinlerinin itiraz hakkı

Aidatta enflasyona bağlı olarak yapılan zammın gereğinden fazla olduğunu düşünen site sakinleri itiraz etme hakkını kullanabiliyor. Site gider ve ücretleri belirlerken makul değerlerde kalmak zorunda olan site yönetiminin fahiş fiyat artırması halinde Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açılabiliyor.

Vekaletin kötüye kullanılması nedeniyle açılan iptal ve tescil davalarında zamanaşımı ve hak düşürücü sürelere bağlılık bulunmuyor.

Site aidatını kim ödüyor?

Site yönetimi tarafından belirlenen aidat bedelinden gayrimenkulü kullanan kimse sorumlu oluyor. Buna göre, bağımsız bölümde kiracının oturuyorması halinde aidat sorumluluğu kiracıda oluyor. 

Ancak kiracının ödememesi ve aidat borçlarını ödemeden kaçması halinde; söz konusu aidat borçlarının tahsili gayrimenkul sahibinden yapılıyor.

 

Sitelerde aidata zam kapıda!
 

Yönetimler enflasyondaki artışı bahane ederek aidatı artabilir mi?

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön