27 / 04 / 2024

Apartmanlarda ve sitelerde aidat krizi! Her daire eşit aidat mı öder?

Apartmanlarda ve sitelerde aidat krizi! Her daire eşit aidat mı öder?

Son zamanlarda apartmanlarda ve sitelerde aidat sorunu yeniden gündeme geldi. Apartmanlarda veya sitelerde aidatlar tutarları belirlenirken hangi kriterler göz önüne alınıyor. Peki, her dairenin eşit aidat ödemesi mümkün mü? İşte detaylar...



Apartmanlarda ve sitelerde aidatlar son zamanlarda oldukça büyük bir sorun haline geldi. Yakın dönemde aidat tartışmaları biraz sona ermiş olsa da yaklaşık 1 ay içerisinde yeni asgari ücretin belirlenecek olması ve bu kapsamda, yeni yılın aidat planlamasının yapılacak olması gibi gelişmeler nedeniyle bu tartışma tekrar gündeme geldi. Aidat ödemeleri kadar daire başı aidat tutarlarının belirlenmesi de sürekli gündemdeki yerini koruyor. Peki, aidat tutarları belirlenirken hangi kriterler uygulanıyor? İşte detaylar...

Apartmanlarda ve sitelerde aidat krizi! Her daire eşit aidat mı öder?

AİDAT PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Apartmanlarda ve sitelerde yönetimler yıllık planlama gerçekleştirerek gelecek yılda karşılaşılacak maliyetleri ortaya çıkarıyor. Bu kapsamda yönetimler yıllık bütçe çıkarıyor. Bu yıllık yapılacak olan harcama bir yıla bölünüp dairelerin ödemeleri gereken aylık aidat tutarı ortaya çıkarılıyor.

Dairelerin ne kadar aidat ödeyecekleri ise öncelikle o dairenin arsa payına göre şekilleniyor. Arsa payı daha fazla olan daireler daha fazla aidat ödemesi yapmak zorunda kalıyorlar. Bu sayede, daireler arasında aidatların paylaşımı gerçekleştiriliyor. Fakat bu sistemi uygulamadan her daireye eşit bir şekilde paylaşım yapmak da mümkün olabiliyor. Bunun için de yönetim planında düzenleme gerçekleştirilmesi gerekiyor. Her dairenin eşit miktarda aidat ödemesi yapacağına ilişkin kat malikleri genel kurulunda karar çıkarılıyor ve bu düzenlemenin yönetim planına işlenmesi durumunda daireler arasındaki aidat farkları tümüyle kaldırılıyor.

Apartmanlarda ve sitelerde aidat krizi! Her daire eşit aidat mı öder?

Yetki verilmeden yönetimlerin aidat tutarı belirleme hakları bulunmuyor. Bunun için eğer yetki ile yönetimlere görev verilmemiş ise aidat kararlarını kat malikleri ortak olarak alıyor. Aidata zam yapılması hususu da bu kararlar içerisinde yer alabilir.

Diğer taraftan , aidatlar yalnızca ev sahiplerini ilgilendiren bir durum değil. Kullanıma dayalı ortak giderler için toplanan aidatları ödemek kiracıların sorumluluklarında yer alıyor. Fakat aidat tutarı kirayı aşarsa kirayı geçen bölümden kiracılar sorumlu olmuyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘200 bin konutun ihalesi devam ediyor

O ildeki mimarlardan uyarı! ‘Projeye aykırı yapılara izin vermeyin’

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ‘İlk kez söylüyorum’ diyerek uyardı! Bu ilde 7,4 şiddetinde deprem bekleniyor!


Geri Dön