27 / 04 / 2024

O ildeki mimarlardan uyarı! ‘Projeye aykırı yapılara izin vermeyin’

O ildeki mimarlardan uyarı! ‘Projeye aykırı yapılara izin vermeyin’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Denizli’de son zamanlarda artan projeye aykırı imalat ve kaçak kat yapımlarına dikkat çekerek, ruhsat projelerini kamu yararı lehine kontrol etmeye hazır olduklarını ifade etti.



TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin yaptığı açıklamada, Denizli sınırları içinde gözlemlenen projeye aykırı imalat ve kaçak kat yapımlarının üzücü bir durum olduğu belirtildi. Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu, mimarların yapı sürecinde önemli aktörler olduğunun altını çizerek, 2013 yılında çıkan torba yasa ile bu kontrol sürecinin dışına çıkarıldığına dikkat çekti.

İnşaat ruhsatı alınan bir binanın projeye uygun inşasından sorumlu olanların yapı denetim/fenni mesul, şantiye şefi ve bunun yanı sıra, müteahhitler olduğu anımsatıldı. Belediyelerin ise inşaat ruhsatı, temel vizesi, su basman vizesi ve aynı zamanda, yapı kullanma izin belgesi aşamalarında denetim görevini yerine getirdiği paylaşıldı.

 O ildeki mimarlardan uyarı! ‘Projeye aykırı yapılara izin vermeyin’

Bahsi geçen açıklamada yerel yönetimlerin siyasi tercihlerle biçimlendiğini fakat seçim sonrasında tüm siyasi kimliklerden arınmış bir düşünceyle kişiye özel planlama, ruhsat ve yapı kullanma izinlerinde kişiye özel imtiyazlardan kaçınılması gerektiği duyuruldu. Sosyal belediyecilik anlayışı ve anayasa gereği "her vatanda, kanunlar karşısında eşittir" ilkesinin önemi anımsatıldı.

ÖNCELİK DEPREM KUŞAĞINDAKİ KENTLER

Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin Denizli sınırları içerisinde yer alan dört belediye ile gerçekleştirdiği “Mesleki Denetim ve Teknik İş Birliği Protokolü” gereği projelerin yönetmeliklere uygunluğunu kamu yararı lehine kontrol ettiği belirtildi. Bunun, meslektaşlar arasındaki haksız rekabetin önüne geçilmesine ve projelerin mevzuata uygunluğunun denetlenmesine katkı sağladığı ifade edildi.

 O ildeki mimarlardan uyarı! ‘Projeye aykırı yapılara izin vermeyin’

Söz konusu açıklamada, kamu yararı lehine ruhsat projelerini denetlemeye hazır olduklarının altı çizilerek, önceliklerinin deprem kuşağında yer alan illeri güvenli hale getirmek ve ilgili kurumların yasal mevzuatları adil bir biçimde uygulamasını sağlamak olduğu aktarıldı.

KONUT ALIMLARINDA BİRİNCİ ÖNCELİK DEPREME DAYANIKLILIK

Öte yandan, Hema İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Alagöz, yeni bir ev almak isteyenler pek çok kritere dikkat ederken, bugün ilk ve değişmez şartın depreme dayanıklılık olduğunu ifade etti. 

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ‘İlk kez söylüyorum’ diyerek uyardı! Bu ilde 7,4 şiddetinde deprem bekleniyor!

Ankara’da aşırı talep konut fiyatlarını artırdı!

Konut kredisinde stoklar eriyor, faizler el yakıyor!


Geri Dön