Sitelerde ortak bahçe kullanımı nasıl olmalı?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 35 kişilik sitenin müşterek bahçesinde kayısı, erik, üzüm gibi bir şeyler ekildiğin, okuyucunun lahana ekmesi sonrası kat malikleri kararı ile lahanası söküldüğünü bu durumun karşısında ne yapılabileceği soruldu.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 35 kişilik sitenin müşterek bahçesinde kayısı, erik, üzüm gibi bir şeyler ekildiğin, okuyucunun lahana ekmesi sonrası kat malikleri kararı ile lahanası söküldüğünü bu durumun karşısında ne yapılabileceği soruldu. İşte Heper'in o yazısı...
Kat Mülkiyeti Kanunu ortak yerler için bir takım kurallar getirdi. Bu kanuna göre; kat malikleri, anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine arsa payı oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olur. Yani arsa payına göre malik olunması nedeniyle bu paylı bir mülkiyet oluyor. Hisseler belli olsa da hisselerin yeri belli değildir. Yani hiç bir pay sahibi bahçede 3 metrekarelik alanı çitle çevirip, ‘bu yer artık benim’ diyemez. Alanda herkes söz hakkına sahiptir ancak amacına kullanmak koşuluyla. Söz konusu ihtilaf asansör için olsaydı bu durum mümkün olmazdı.
Bu ortaklık şu anlama geliyor. Bahçe bir gelir getiriyorsa gelir arsa payına göre bölüşülecek veya bir masraf gerekirse bu defa masraf arsa payına göre bölüşülecek. Kullanım konusuna gelinecek olursa kullanım kesinlikle amacına uygun bir şekilde yapılmalı. Bu konuda Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi şöyle diyor: “Kat Mülkiyetli ana taşınmazın ortak yerlerinden olan bahçeye, davacının görüşünü kapatacak şekilde ağaç dikilmesi ve bahçe niteliği ile bağdaşmadığı halde bağ tesis edilmesi ortak yerlere el atma niteliğindedir.” Peki bu durumda okuyucunun bahçeye sebze ekmesi bostan veya tarla niteliği olarak kabul edilebilir mi? Edilebilir ancak her hali ile bir bahçe niteliğinde kullanım anlamı taşımıyor. Bu tarz kullanımlar engellenebilir.
Kiracı ortak alan masraflarından sorumlu mu?