Sitelerde yönetim planı mecburi mi?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'İki parselde yapılmış sitede daire sahibiyim. Parselin yönetimi ayrıldı. Problemler yaşanınca birileri idareyi ele aldı, iki parseli yönetmeye başladı, yönetim planı nedir bilmedi. Ne yapılması gerektiğini anlatır mısınız?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'İki parsel üzerine inşa edilmiş bir sitede daire sahibiyim. Bizim site yıllar önce bir bütün olarak yönetiliyordu. Sonra iki parselin yönetimi ayrıldı. Ancak bir takım problemler yaşanınca birileri idareyi ele geçirdi, iki parseli birden yönetmeye başladı. Ancak bu yönetim, yönetim planı veya işletme projesi nedir bilmedi. Benim uyarılarım karşısında sitede oturan bazıları “Yönetim planı nedir?” diye sordu. Yani kat mülkiyeti mevzuatının varlığından dahi haberdar değiller. Bu durumu onlara anlatmam lazım. Bize ne yapılması gerektiğini anlatır mısınız?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
İki parsel üzerine inşa edilmiş bir sitede daire sahibiyim. Bizim site yıllar önce bir bütün olarak yönetiliyordu. Sonra iki parselin yönetimi ayrıldı. Ancak bir takım problemler yaşanınca birileri idareyi ele geçirdi, iki parseli birden yönetmeye başladı. Ancak bu yönetim, yönetim planı veya işletme projesi nedir bilmedi. Benim uyarılarım karşısında sitede oturan bazıları “Yönetim planı nedir?” diye sordu. Yani kat mülkiyeti mevzuatının varlığından dahi haberdar değiller. Bu durumu onlara anlatmam lazım. Bize ne yapılması gerektiğini anlatır mısınız? ● A.K.
★ ★ ★ ★ ★
Okuyucumun mektubunda başka şeyler de var ve bunları okuyunca çok şaşırdım. Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 tarihli yani tam 55 senedir Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanıyor. Artık bunun farkında olmayan birinin hayal aleminde yaşıyor olması lazım. Bu nasıl bir ilgisizlik aklım almadı. Bırakın 1965’i 2007 yılında bile bu yasada çok önemli değişiklik oldu.
Bu tarihten önce kat mülkiyeti parsel bazında kuruluyordu. Bu nedenle okuyucumun sitesinde iki parsel var ve iki ayrı yönetim planı, iki ayrı yönetim oluşmuştu. 2007’de birden çok parsel üzerine kat mülkiyeti tesisi imkanı doğdu ve bir proje dahilinde yapılan, ortak tesis ve alanları olan birden çok parselin bir yönetim planı ile yönetileceği hükmü kanunumuza girdi. Hatta o kadar girdi ki, bunun girmesi ile de eski, parsel bazında yönetim planları geçersiz kılındı.
★ ★ ★ ★ ★
Yani okuyucumun sitesinde artık iki parsel için yapılmış yönetim planı geçersiz. Yeni bir yönetim planı yapılacak (bu yönetim planı bu işi iyi bilen birine yaptırılacak), kat maliklerinin oyuna sunulacak yüzde 50+1 oyla kabul edilen geçerli olacak ve bu husus mecburi olacak. Aksi halde sitede yönetim olmayacak ve site içinde hiçbir hizmet yapılamayacak.
Aidat toplanamayacak, talep edilen aidat ve ortak gideri ödemek istemeyenlerden bu tahsil edilemeyecek, yönetici ve denetçi seçilemeyecek , yani sonuçta site oturulamaz hale gelecek. Yönetim planı olmadan bir site yönetilemez. Okuyucumun komşularına bu yazımı ve bu konuda hazırlanmış yazıları aktarması ve bir an evvel yasal uygulamaya dönmelerini hatırlatmasını isterim. Yukarıda anlattıklarım bir lüks değil, o sitede yaşanabilmesi için bir mecburiyettir.