Sektörel

Site yönetim planı değişikliği nasıl yapılır?

Anagayrimenkulün, yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve deneticilerin alacakları ücretleri, yönetime ve paylaşıma ait diğer hususları site yönetim planında yer alıyor. Peki, site yönetim planı değişikliği nasıl yapılır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''site yönetim planı'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı..

 

Bir sitede oturuyorum. 2007’de değişen kanuna göre yeni bir yönetim planı yapamadık. Yeni yönetim planına şu maddeleri koyabilir miyiz? 1. Site yönetiminin muhatabı kiracı değil mal sahipleridir. Aidatları ödenmemiş dairelerin aidatları direkt mal sahiplerinden istenir. 2. Daire sahipleri dairelerini satın aldıkları günden itibaren ad ve adreslerini site yönetimine bildirmek zorundadırlar. Ayrıca, kat malikleri ile ilgili işlem yapmak için bunlara ait listeyi tapudan alabilir miyiz? ● M.K. 

 

Okuyucum 2007’de yapılan yasa değişikliğinden söz etmiş. Evet 2007’de Kat Mülkiyeti Kanunu’nda değişiklik yapıldı ve daha önce kat mülkiyeti parsel bazında kurulabiliyor iken birkaç parsel üzerine kurulu siteler için ‘toplu yapı yönetim planı’ yapımı ve toplu yapı yönetimi kurulması imkanı sağlandı.

 

Bunun için sitelere yeni bir yönetim planı yapılması imkanı sağlanırken bir de kolaylık getirildi.

 

Yönetim planları değişikliği kat maliklerinin 4/5 oranında verecekleri oyla yapılacakken, bir defaya mahsus olmak üzere yarıdan bir fazla oyla yapımı kabul edildi.

 

501 KİŞİNİN OYU! 

Ama bir husus unutuldu. O da şu: Bir bina veya bir site yeni yapıldığında, yönetim planını binanın maliki veya sitenin yapımcısı hazırlar. Yani yetkili kişi olarak yönetim planını hazırlar altına imzasını atar ve tapuya verir.

 

Ancak yeni yasaya göre sitedeki maliklerin yarısından bir fazlasının oyunu almak gerekecek.

 

Peki bin kişilik bir sitede 501 kişinin oyunu almak mümkün mü? Tatbikata baktım, olmuyor. 501 kişiyi aynı fikir altında toplamak mümkün değil. Özellikle giderlerin dağılımında her bağımsız bölüm maliki kendi yararına olacak hükümler istiyor.

 

Birinin yararına olan diğerinin zararına olduğu için de bu nisap sağlanamıyor. 2007’den bu yana yani 10 senedir kabul edilmiş bir toplu yapı yönetim planına tanık olmadım.

 

Üstelik kanun ilk çıktığında bu işin altı ay içinde bitirilmesi şartı vardı ki hiç mantıkla izahı kabil değildi. Sonra bir başka yasa ile bu altı ay şartı kaldırıldı.

Şimdi 10 sene geçti yine de başarı oranı yüzde 1’lerde.

 

MAHZURU YOK 

Şayet okuyucumun sitesinde bunu başarabilirlerse bahsettikleri maddeleri yönetim planına koymalarında mahzur yoktur. Zira zaten yasal olarak durum budur.

 

Koymasalar bile muhatap bağımsız bölüm malikidir. Borçlardan ise bağımsız bölüm maliki ile birlikte kiracı da sorumludur.

 

Bağımsız bölüm maliklerinin isimleri ve site dışında oturuyorlar ise yurt içindeki bir tebligat adreslerini yönetime bildirme zorunluluğu vardır.

 

Kat maliklerinin isimlerinin özellikle yönetici durumundaki bağımsız bölüm maliklerine verilmesi gerekmektedir. Bu bir sır değildir.