Sitelerdeki havuzları ne kadar kullanıyoruz?
Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "sitelerdeki havuzlar" konulu yazı yazdı. İşte yazının detayları..
Site içerisindeki açık yüzme havuzları düşünüldüğünde iyi bir sosyal donatı gibi gözüken ancak uygulamadaki sorunlar yüzünden sadece görüntü ve masraftan ibaret olan alanlardır. Nasıl ki havuz otelin bir yıldız daha almasına sebep oluyorsa konut projelerinde de sınıf atlamasına sebep olur ve daire fiyatlarına da etki eder. Amacına uygun olup olmadığına bakılmadan örneğin 500-600 daireli bir site ile 40-50 daireli bir siteye de aynı büyüklükte havuz uygulanıyor buda havuzun yapılma amacını tartışılır duruma getiriyor. Hiç düşündünüz mü? Siteniz de bulunan havuzun 1 yıllık bakım giderini ve 1 yıl içerisinde bu havuzu ne kadar kullandığınızı gelin beraber inceleyelim.
Havuzunuzu sağlık esaslarına ve şartlarına, standartlara ve kurallara uygun olup olması işletme açısından zorunlu olduğunu bir kere unutmamamız gerekiyor. Buda epey maliyetli bir husustur. Mesela bir havuz operatörünüzün olması, kullanılan kimyaların kalitesi, havuz suyunun düzenli olarak yetkili laboratuvarlarda analiz ettirilmesi, devamlı olarak yönetmeliğe ve standartlara uygun olarak konulması gibi konular maliyetleri etkiler. Bunun yanında bu havuzları ne kadar kullanıyorsunuz? Genellikle açık yüzme havuzları Haziran ve Eylül ayları arasında hizmet verir. Haziran ve Eylül ayları arasındaki hava şartları ülkemizdeki iklim koşullarına göre havuz kullanma süresini kısaltıyor geriye Temmuz-Ağustos ayı kalıyor bu aylarda genellikle tatile çıkma veya memlekete gitmek için tercih ediliyor. Birde çalışıyorsanız hafta içi mesai saatlerini düşündüğümüzde işe gidiş geliş saatleri ile havuz kullanım saatleri çakışıyor. Hafta sonu ise ya kalabalık oluyor diye ya da alışveriş, gezme gibi faaliyetlerden dolayı havuz kullanılmıyor. Eğer hijyen konusunda tereddütleriniz var ise bu tür havuzlara girmezsiniz. Birde bakmışsınız havuzlu sitede oturduğunuz halde hiç havuz kullanmamışsınız ama her ay ödediğiniz aidatlarda o havuzun giderlerine katılmışsınız. Sonuç olarak inşaat firmaları illa ki havuz yapacaklarsa projelerinin uygulanacağı bölgeye ve büyüklüğüne göre havuz yapmayı tercih etmeleri ya da o havuz yapılacak alanları başka sosyal donatılarla şekillendirmelerinde fayda vardır. Böylelikle birkaç kişinin kullandığı çoğunluğun yanına bile gitmediği hiç kullanılmayan ve âtıl durumda duran bu alanlar için site sakinleri gereksiz yere para ödemezler. Havuz giderleri olmadığı için de aidatlara ek bir yük gelmediğinden tüm site sakinlerinin faydasına olur.