28 / 04 / 2024

Sitelerdeki temizlik görevlilerinin kullandığı kokular!

Sitelerdeki temizlik görevlilerinin kullandığı kokular!

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "konut sitelerinde temizlik" konulu yazı yazdı. İşte yazının detayları...



Hemen hemen bütün apartmanlarda ve sitelerdeki temizlik görevlileri ve kapıcıların son zamanlarda gelenek haline gelmiş bir moda yaratmışlar. Bulundukları binalara koku sıkma modası. Özellikle asansörler, bina girişi ve kat aralarına sıkılan bu kokular hem sağlık açısından sakıncalı hem de maliyeti yüksek. Sağlık açısından sakıncalı çünkü, o binada oturanların kokuya karşı hassasiyetleri bilinmiyor. Alerjisi olabilir, astım hastası olabilir ve o kokuların içindeki kimyasalların ne ölçüde zararlı olduğunu da bilmeden bol kepçe her yere sıkıyorlar. Aslında bir uyanıklık da sezilmiyor değil.


Sabah ve akşam saatlerinde tam da insanların evlerinden çıkış ve evlerine dönüş zamanlarına denk getiriliyor. Sanki bütün binayı deterjan ile yıkamış gibi olmasını sağlıyorlar. Halbuki bu kimyasal kokuların zararları o kadar çok ki hele bir de merpen altı tabiri ile üretilen kimyasal kokuların zararları daha büyük.Kokunun kalıcı olması veya daha keskin yayılması için kullanılan kimyasallar çok tehlikeli ve bu kokulara herkes de maruz kalıyor. Özellikle bebek, çocuk ve yaşlılarda daha büyük etki bırakıyor. Kat aralarına sıkılan bu kokular siz farkında olmadan evlerinizin içine bile sızıyor. Birde işin maddi kısmı var tabi, bakıyorsunuz 1 ay boyunca bir bidon temizlik için deterjan kullanılmış bunun yanında 1 bidon da koku kullanılmış. Şimdiler de hangi siteye gitsem veya apartmana kapıcının ya da temizlik görevlisinin belinde asılı olan koku spreylerini görüyorum. Eline bez alacağına beline bu koku şişelerini asıp pis kokan ya da kirli yeri temizlemektense 2 fıs fıs yapıp geçip gidiyorlar. Bu konuda özellikle yöneticilere görev düşüyor. Ya bu kokuları kullanmayı engellesinler doğru düzgün temizlik yaptırsınlar hatta daha sık aralıklarla temizlik yaptırarak kokuya ihtiyaç duymasınlar ya da illaki kullanacaklarsa da en azından sağlık için en uygunu seçilmeli. Gerçi buda daha az zararlı olduğu için pahalı geliyor bir dönem sonra tekrar ucuz kokular tercih ediyorlar. Sonuç olarak temizliği su ile sabun ile ve bez ile yapın koku ile değil. 

 

Binalarınızdaki su depoları temizleniyor mu?

 


Geri Dön