28 / 07 / 2024

Sivas Valisi Ali Kolat: İnönü Konağı'nda değişiklik yapmadık

Sivas Valisi Ali Kolat: İnönü Konağı'nda değişiklik yapmadık

Sivas Valisi Ali Kolat, İsmet İnönü Konağı'nda sadece bakım ve onarım için oradaki eşyaları boşalttıklarını söyledi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Sivas Valisi Ali Kolat, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 1891-1897 yılları arasında ortaöğrenimini Sivas'ta yaptığı sırada oturduğu konak ile ilgili olarak, "Biz İnönü Konağı'nda en ufak bir değişiklik yapmadık. Sadece bakım ve onarım için oradaki eşyaları boşalttık. Onun da bir envanterini tutalım istedik" dedi.

MHP ve Türkiye Partisi Sivas il teşkilatlarına iade-i ziyarette bulunan Vali Kolat, MHP teşkilatını ziyareti sırasında, bugün basında yer alan "İnönü Konağı'nın düğün sarayına dönüştürüldüğü" yönündeki haberle ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulundu. İnönü Konağı'nın tarihi yapısına uygun olarak hizmet vereceğini ifade eden Vali Kolat, şöyle konuştu:
"Bugün bazı basında İnönü Konağı'nın düğün sarayına dönüştürüldüğü yer aldı. Biz İnönü Konağı'nda en ufak bir değişiklik yapmadık. Sadece bakım ve onarım için oradaki eşyaları boşalttık. Onun da bir envanterini tutalım istedik. Yani kaydını sağlamlaştıralım, orada neler var onların değerlerini ortaya çıkaralım, kayıtlarını ortaya çıkaralım, sağlamlaştıralım diye. Orada arkadaşlarımız düzenleme çalışmasını sürdürüyorlar." Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'den kalan tarihi eserleri, hatıraları konakta muhafaza etmeye devam edeceklerini belirten Vali Kolat, şöyle devam etti:
"Orayı yine halkımıza açacağız. Sadece yazın bahçesi işte düğündü, nişandı bazen vermek zorunda kalıyoruz. Diğer yönden de orada ufak işletme de var. Artık müzelerimizde de, Avrupa'da da bu yaygınlaşıyor. Gelen, ziyaret edenlere çay ikram etmek, orada da bir şey ikram etmek, gelsin otursun, bir şeyler yesin diye o yönde daha çok bahçeyi kullanmak amacıyla öyle bir
uygulamamız devam edecek. Biz eskiden olduğu gibi aynı İnönü Müzesi tarihi yapısına, konumuna uygun şekilde hizmet verecektir. O yönden de kimsenin endişesi olmasın."

İZMİR'DE KURULACAK MÜZE
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Sivas'taki İsmet İnönü Müzesi'nde yer alan İnönü'ye ait üniforma, fotoğraf ve kullandığı eşyaların İzmir'de kuruluş aşamasında olan İsmet İnönü Folklor ve Kostüm Tarihi Müzesi'nde sergilenmesini istediklerini bildirdi. Tartan, yaptığı yazılı açıklamada, İnönü'ye ait eşyalarının depoya kaldırılmasına gönlünün razı olmadığını ifade etti. Tartan, şunları kaydetti:
"Tarihe tanıklık eden eşyaların, İzmir'de kurulma çalışmaları devam eden İsmet İnönü Folklor ve Kostüm Tarihi Müzesi'nde ya da halen müze olarak kullanılan İnönü'nün doğduğu evde sergilenmesini istiyoruz. Bu talebimizi valiliğe ilettik.

İsmet İnönü Folklor ve Kostüm Tarihi Müzesi'ni kentimize kazandırmakla Atatürk'ün silah arkadaşı, Lozan Fatihi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün adının ve anılarının sonsuza kadar yaşamasını sağlayacağız. Bu, geçmişte birlikte bir çok anıyı paylaştığım değerli İnönü ailesine küçük bir vefadır."
AA

İlgili haber:

Tarihi İnönü Konağı düğün salonu oldu!


Geri Dön