02 / 05 / 2024

Sivas'ta arsa sorunu konut fiyatlarını artırıyor!

Sivas'ta arsa sorunu konut fiyatlarını artırıyor!

Sivas'ta gayrimenkullerin fiyatları 2015 yılında büyük oranda artış gösterdi. Sivas Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Kerim Çayır, fiyatların yükselişiyle ilgili özel açıklamalarda bulundu.



Geçtiğimiz aylarda yapılan araştırmalara göre Sivas'ta konut fiyatları ile kira bedelleri bakımından Türkiye genelinde ikinci sırada yer alıyor. Her geçen gün fiyatların artış gösterdiği ilimizde yeni yerleşim yerlerinin imara açılmasıyla bu fiyatların düşüş göstermesi bekleniyor.

Sivas Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Kerim Çayır, ilimizdeki gayrimenkul fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sivas’ta gayrimenkullerin değer olarak çok yüksek olduğunu belirten Çayır, “Buna nazaran kira fiyatları da yükseliş gösteriyor. Kiralık evlerin yanı sıra satılık olan ev fiyatları da adeta el yakıyor. Bunun nedeni de ilimizde arsa bulma probleminden kaynaklanıyor. Arsa bedeli fazla olunca, konutların değerinin de artışına neden oluyor. Türkiye genelinde diğer illere baktığımız zaman Sivas’taki fiyatlar ortalamanın çok fazla üzerinde… Özellikle bu konularda yurt dışından gelenlerle ve diğer illerden Sivas’ta göç edenlerle çok fazla tartışıyoruz. ‘Deniziniz mi var da fiyatlar bu kadar pahalı?’ diyorlar. Bizler de bir şey söyleyemiyoruz” dedi. Bu duruma artı yönden bakıldığında Sivas’ta gayrimenkulün çok fazla kazandırdığını söyleyen Çayır, “İlimizde örneğin 150 Bin TL’ye aldığınız bir daireyi 1 yıl sonra 200 Bin TL’ye satabilirsiniz. Dolayısıyla Sivas’taki vatandaşlarımız yatırım amacıyla bu sektörde iyi derecede para kazandırabiliyor” ifadelerini kullandı.Yeni yapılan Numune Hastanesi civarındaki kiraların bin TL’den başladığını, satış fiyatlarının ise 300 Bin TL’den başladığını belirten Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Kerim Çayır şunları kaydetti:“Yeni yapılan Numune Hastanesi bizleri de çok büyük sıkıntılar getirdi. O bölgeye bir hastane yapılması o bölgeyi bir rant yerine çevirdi. Yani bizlerde emlakçılar olarak bu durumdan çok fazla şikâyetçiyiz, vatandaşlarımız da çok şikâyetçi… Yani dükkân fiyatları çok yüksek. Ev kiraları da aynı şekilde çok yüksek. Bunlara bağlı olarak konut satışları da çok yükseldi. Yani müteahhitlere de bir şey diyemiyoruz. Arsayı çok yüksek bir bedelle alıyor. Daire yüzdesini çok fazla vermek zorunda kalıyor. Sonuç olarak altı üstü sadece bir hastane yapılıyor. Şuanda o bölgede kiralık daire fiyatları bin TL ile bin 500 TL arasında değişiyor. 30-40 metrekare bir dükkânın aylık kirası 10-15 bin TL civarında isteniyor. O bölgede 300 Bin TL’nin altında ev yok. Fiyatlar 500 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu fiyatları komşu illerimizde kıyaslarsak bile çok pahalı… Örneğin Malatya ilindeki bir rezidansın fiyatı 150-200 Bin TL ederken, Sivas’ta 300-350 Bin TL ediyor. İlimizdeki gayrimenkuller ederinin neredeyse iki katına satılmak isteniyor. Özellikle 2015 yılı içerisinde bu durumla çok fazla karşı karşıya kaldık. Kim ne istediğini bilmiyor. Önümüzdeki yıllarda daha fazla alanların imara açılmasıyla bu fiyatların düşüşe geçmesini temenni ediyoruz.”


EV TUTMANIN TAM ZAMANI

Kış mevsimi nedeniyle şuanda ilimiz genelinde çok fazla kiralık dairenin bulunduğunu söyleyen Çayır, “Yaklaşan kış mevsimi öncesinde şuanda ilimiz genelinde çok fazla kiralık daire bulunuyor. Şuan itibariyle kiralar çok daha cazip oranlara düşüş yaptı. Yaz sezonunda tutulmayan kiralık evlerin fiyatları kış mevsimi nedeniyle düşüş gösterdi. Yani kiralık ev arayanlar için en ideal mevsim diyebilirim” dedi. Çayır, “Şuanda öğrenciler her zaman olduğu gibi merkezi yerleri tercih ediyorlar. Çünkü öğrenciler açısından merkezde ulaşım sorunu daha aza inmiş oluyor. Bir kısım elit öğrenciler ise Üniversite’ye yakınlık nedeniyle Yenişehir bölgesini tercih edebiliyorlar. Vatandaşlarımız ise bütçesine göre tercih yapıyor. Ev ararken, iş yerine yakın yerlerde ev tutmak istiyor” şeklinde konuştu.



Hayrullah AĞKAŞ/Sivas İrade


Geri Dön