Kent Haberleri

Sivas'taki devlet yurdunun inşaatı meclis gündeminde!

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Sivas'taki devlet yurdunun inşaatına ilişkin soru önergesi hazırladı. Türkmen sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..



CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Sivas'taki devlet yurdunun inşaatına ilişkin soru önergesi hazırladı. Türkmen sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Türkmen önergesinde "Üniversite öğrencileri ve ailelerinin en büyük sorunlarından biri olan ve her eğitim öğretim dönemi başlangıcında yeterli sayıda devlet yurdunun bulunmaması nedeniyle yeni mağduriyetler yaratan yurt sorunu büyüyerek devam etmektedir.


Son 15 yılda üniversite sayısı iki buçuk kat artarak 200’e yaklaşırken, öğrenci sayısı da üç buçuk kat artarak 6 milyonu aşmıştır. Ancak bu süre içinde talebi karşılamakta yetersiz kalan 592 devlet yurdunun toplam kapasitesi ise 451 bin civarındadır.


Kredi Yurtlar Kurumu’na başvuran ancak yerleştirilmesi yapılmadığı için üniversite eğitimini maddi zorluklar neticesinde yanda bırakan ya da üniversite kaydını dondurmak zorunda kalan öğrencilerin yanı sıra, okul kazandıktan illerde çeşitli otellerden bozma özel yurtlarda yüksek bedeller ödeyerek binlerce öğrenci eğitimlerine devam etmeye çalışmaktadırlar." dedi.


Birebir şahit olduğu durumu da anlatadan Türkmen "Maddi durumu son derece yetersiz olan ve Sivas’ta devlet yurdu çıkmadığı için otelden bozma özel bir yurtta aylığı 700 liraya kalan bir öğrencimiz barınma sorununa maddi yetersizlik nedeniyle çözüm bulamadığı için eğitimini sürdüremeyecektir. Tüm yurt çapında buna benzer binlerce örnek vermek de mümkündür." diyerek 6 soru sordu.


Türkmen'in soruları


1- 2016 yılı için devlet yurtlarına başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Bunlardan kaç kız ve kaç erkek öğrenci devlet yurtlarına yerleştirilmiştir? Başvuru yaptığı halde devlet yurduna yerleşemeyen kız ve erkek öğrenci sayısı nedir?


2- Devlet yurduna yerleşemediği için eğitimini yarıda bırakan ve kaydını donduran öğrencilerin akıbeti hakkında bir veriye sahip misiniz? Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?


3- Devlet yurduna yerleştirilemeyen öğrenciler için hükümetinizin getirmeyi düşündüğü bir çözüm yolu veya bir stratejisi var mıdır? Bu konudaki öngörünüz ve planlamanız nedir?


4- Sosyal devlet ilkesi ışığında üniversite öğrencilerinin barınma sorununa kökten çözüm getirecek ve yeteri sayıda devlet yurdunun kısa sürede hizmete alınması için hükümet olarak bir planlama yapmayı düşünmüyor musunuz?


5- Sivas'ta üniversite kampüsü içinde yüzde 60 inşaatı tamamlanmış olan 2 bin 250 kişilik yurdun yapımı neden durmuştur? Bu yurt ne zaman tamamlanarak hizmete girecektir?


6- Ülke genelinde inşaatı süren devlet yurtlarının kapasiteleri nedir? Ne zaman hizmete gireceklerdir? Açıklar mısınız?