Sivrihisar'da 1 milyar dolarlık nadir toprak elementi var!
Çin'in teknolojik ürünlerde kullanılan "nadir toprak elementi" ihracatını durdurmasının ardından madenin fiyatı ton başına 7 bin dolardan 100 bin dolara fırladı. Türkiye ise 1959'dan bu yana unuttuğu stratejik madenini gündeme aldı
Çin'in teknolojik ürünlerde kullanılan "nadir toprak elementi" ihracatını durdurmasının ardından dünya maden krizine girdi. Madenin fiyatı ton başına 7 bin dolardan 100 bin dolara fırladı. Türkiye ise 1959'dan bu yana unuttuğu stratejik madenini gündeme aldı. Sivrihisar'da bugünkü piyasa değeri 1 trilyon dolar olan 1 milyon ton nadir toprak elementi var. İlk etapta yıllık 10 bin ton çıkarılarak pazar test edilecek. Rezervin tamamı ekonomiye kazandırılmasa da yıllık en az 1 milyar dolarlık maden geliri sağlanabilecek. Petrol fakiri Türkiye, madenlerine yoğunlaştıkça yeni hazineler keşfediyor. Eti Maden İşletmeleri'nin son çalışması ise ilginç hikayeye dayanıyor. Elektronik sektörünün hammaddesi olan 17 çeşit maden "nadir toprak elementleri" olarak adlandırılıyor. Bilgisayar, güçlü akü, rüzgâr türbini, cep telefonları ve gelişmiş silah teknoloji dahil bir çok ürünün üretimleri bu madenlere dayanıyor.
FİYAT 15 KAT ARTTI
Pazarın yüzde 97'sini elinde tutan Çin, iç pazarı gerekçe göstererek nadir toprak elementlerinin ihracatını yasaklayınca dünyada kriz başladı. Nadir toprak elementlerinin 2000 yılında 7 bin ton olan fiyatı 100 bin doları aştı. Madenlerin tonunun 100 bin dolara satıldığı hesaplandığında rezervin bugünkü piyasa değeri 1 trilyon dolar.
YILDA 1 MİLYAR DOLAR
Türk İye'de nadir toprak elementlerini çıkaracak teknoloji olmadığı için ihaleye çıkıldığını aktaran yetkililer, "İhaleye 26 başvuru geldi. İlk etapta yılda 10 bin ton çıkararak pazar oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun satış bedeli 1 milyar dolar" dedi.
Mehmet NAYIR/Sabah