18 / 05 / 2024

Soçi Olimpiyatları'na 51 milyar dolarlık yatırım!

Soçi Olimpiyatları'na 51 milyar dolarlık yatırım!

7 Şubat’ ta başlayacak Soçi Olimpiyatları bugüne kadar düzenlenen en pahalı organizasyon olarak tarihe geçecek. 51 milyar dolarlık bütçede aslan payı ise altyapı harcamalarının olacak...




7 Şubat’ta başlayacak Soçi Olimpiyatları bugüne kadar düzenlenen en pahalı organizasyon olarak tarihe geçecek. 51 milyar dolarlık bütçede aslan payı ise altyapı harcamalarında. 47 kilometretlik otoyol ve demiryoluna harcanan 8.7 milyar dolar dünyanın gündeminde...


RUSYA tarihinde ilk kez düzenleyeceği Kış Olimpiyatları’na hazırlanıyor. 7-23 Şubat arasında Soçi kentinde gerçekleştirilecek oyunlar için artık geri sayım başladı. Rus yetkililer her şeyin mükemmel olması ve dünyanın bu organizasyon sayesinde Soçi’yi konuşması için ellerinden geleni yapıyorlar. Tabii bir de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in korkusundan. Fakat her ne olursa olsun, Rusya, Soçi Olimpiyatları’yla daha şimdiden dünyanın tüm ilgisini çekmiş durumda. Hatta tarihe geçmiş durumda. Bunun nedeni de 2014 yılı oyunlarının 51 milyarlık akıl almaz maliyeti. 


BÜTÇE 6.5 YILDA BEŞE KATLANDI 

2007 yılında Guatemala’daki oylamada Pyeongchang ve Salzburg’u geride bırakarak oyunları düzenlemeye hak kazanan Soçi, o dönemde bütçesini 11 milyar dolar olarak açıklamıştı. Aradan 6.5 yıl geçti. Ve oyunların Rusya’ya maliyeti 51 milyar doları buldu. 


KIŞ OYUNLARI DAHA UCUZ OLMALI

Bu bütçeyle Rusya, en pahalı olimpiyatları düzenleyen ülke olarak da tarihe geçecek. Sporla ve ekonomiyle ilgilinenler yakından bilir. Yaz Olimpiyatları her zaman daha yüksek bütçe demektir. Yaz oyunlarında düzenlenen yarış sayısı kış oyunlarından yaklaşık üç kat fazladır. 


BUNDAN ÖNCEKİ REKOR ÇİN’DEYDİ

Ama Soçi bu alanda da ezberleri bozmuş durumda. Bundan önceki rekor ise 2008 yılında Çin’in Beijing kentinde düzenlenen oyunlardaydı. Beijing Olimpiyatları’nın Çin’e maliyeti 40 milyar doları bulmuş, krize denk gelen o dönemde ayrılan bu bütçe dünya gündemini sarsmıştı. Çin’de milyarlarca dolar harcanarak inşa edilen onlarca tesis ise şimdi taıl olarak duruyor. 


MARS'A GİDERDİK!

ÖZELLİKLE 8.7 milyar dolarlık yol muhalefetin gündeminde. Hazırlanan raporlara göre Rus Hükümeti’nin sadece yollar için harcadığı para NASA’nın Mars görevinde kullandığı Curiosity isimli robotun geliştirilmesi ve Mars’a gönderilmesi için harcanan paradan fazla. Rusya’da aylık yayımlanan Esquire dergisi ise farklı bir benzetme yapıyor: Bu parayla aynı yola bir santimetre kalınlığında kaldırım döşenir ve bu kaldırımın içi beluga havyarıyla doldurulurdu! 


MUHALEFETİN GÜNDEMİNDE

51 MİLYAR dolar gerçekten dudak uçuklatan bir rakam. Fakat muhalefete göre bu paranın neredeyse 30 milyar doları yolsuzluğa kurban gitmiş durumda. Özellikle yukarıda bahsettiğimiz 8.7 milyar dolarlık yol muhalefetin gündeminde. 


VANCOUVER'I GERİDE BIRAKTI

RUSYA’nın oyunlar için ayırdığı bütçenin büyük bölümü altyapı çalışmalarına harcanıyor. Öyle ki bütçede oyunlarla ilgili harcamalara ayrılan kaynak 6 milyar dolar civarında. 


En büyük pay ise yollarda. Adler ve Krasnaya Polyana arasında yapılan karayolu ve demiryolu hattına Rus Hükümeti büyük önem veriyor. Bunun için 8.7 milyar doları buraya harcamış durumda. Bu rakam bir önceki Kış Olimpiyatları için Vancouver’ın harcadığı paranın bile üzerinde.

 

Akşam


Geri Dön