29 / 04 / 2024

Sokakları aydınlatmak için 80 milyar dolar harcanıyor!

Sokakları aydınlatmak için 80 milyar dolar harcanıyor!

Marc de Jong, "Dış aydınlatmaya yılda 80 milyar dolar harcanıyor. Bu harcamayı yüzde 50 azaltabiliriz" dedi



Işıl ışıl şehirler 80 milyar dolar götürüyor 40 milyar dolara iner
Dünyanın birçok yerinde sokak aydınlatmala-rının eski teknolojilere sahip olduğunu söyleyen Philips Profesyonel Aydınlatma Çözümleri CEO'su Marc de Jong, "Dış aydınlatmaya yılda 80 milyar dolar harcanıyor. Bu harcamayı yüzde 50 azaltabiliriz" dedi.


TÜM dünyada aydınlatmaya yılda 400 milyar dolar harcandığını söyleyen Philips Profesyonel Aydınlatma Çözümleri CEO'su Marc de Jong, "Bunun yüzde 20'sini yani 80 milyar dolarını dış aydınlatma oluşturuyor. Temel olarak dış aydınlatmayı düşündüğümüzde kolaylıkla bu 80 milyar doların yüzde 50'sini azaltabiliriz. Çünkü çoğu şehirde sokaklarda ve caddelerdeki kullanılan aydınlatma teknolojileri oldukça eski, 30-40 yıl önceki teknolojiler kullanılıyor" diye konuştu.

Yüzde 60 enerji verimliliği

Philips Türkiye Pazarlama Müdürü Ayhan Şiriner de, Türkiye'de otoyollardaki yaklaşık 280 bin adet eski nesil aydınlatma armatürlerinin değişimiyle yüzde 35-60 enerji verimliliği sağlanabileceğini vurguladı. Ayhan Şiriner, Boğaziçi Köprüsü'nde kullanılan LED teknolojisinin yaklaşık yüzde 60 daha az enerji harcadığına dikkat çekti. Piyasaya yönelik sokak aydınlatmasında eski teknolojilerin yerine geçecek konfor ve güvenliği yükseltecek tasarımıyla iddialı ürünler geliştirdiklerini kaydeden Philips Aydınlatma CEO'su Rudy Provoost, özellikle şehirlerin imajını gösterecek objelerin aydınlatmasını çok önemsediklerini, Londra, Paris gibi büyük şehirlerde birçok obje için birlikte çalışıp, şehirlerin imajını yükseltmek istediklerini söyledi. Provoost, dünyada Avusturalya'dan Paris'e, Çin'deki televizyon kulesine, İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü'ne kadar birçok proje gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Tasarruf ve şıklık

Frankfurt'ta gerçekleşen Light+Building (aydınlatma ve yapı) fuarında yeni tasarımlarını dünyaya tanıtan Philips ev, ofis, mağaza ve dış mekan aydınlatmalarında tasarruf ve şıklığı birleştirdi. Yüzde 75'lere varan enerji tasarrufu sağlayan LED'in aydınlatma kavramında yeni bir boyut açacak teknoloji olduğunu söyleyen Provoost, "LED teknolojisi Philips'in portfolyosunda da hızlı bir büyüme gösteriyor. Milyonlarca renkli tasarım yaratmamıza imkan tanıyan bir teknoloji. LED'in 2015'te aydınlatma sektörünün yüzde 50'sinde yer alacağını düşünüyoruz. 2020'de ise aydınlanma sektörünün yüzde 75'ini LED alacak" dedi.

60'lık ampul yerine 12 watt'lık LED lamba

2010'un ikinci yarısında 60 watt'lık lamba yerine geçecek 12 watt'lık LED lambanın piyasaya süreceklerini duyuran Philips Aydınlatma CEO'su Rudy Provoost, kullanıcılarla ve profesyoneller daha fazla iletişime geçip LED'in daha fazla kullanılmasını teşvik edeceklerini söyledi. Provoost, "LED lambalarla farklı ambians ve atmosfer yaratacağız" şeklinde konuştu.

Yılda 8.2 milyon TL tasarruf

PHILIPS Türkiye Pazarlama Müdürü Ayhan Şiriner, Türkiye'de outdoor (dış cephe) aydınlatmasında sadece enerji verimli sodyum lamba değişimi yapılırsa yüzde 35 olan verimliliğin, eski armatürlerin yenisiyle değişimi yapıldığında yüzde 60'a kadar çıkabildiğine dikkat çekti. Şiriner, "110 watt yerine yeni nesil 70 watt sodyum lambaya 26 Milyon TL yatırım yılda 8.2 Milyon TL enerji tasarrufu sağlarken, yapılan yatırım kendisini 3.1 yılda geri ödeyebilmektedir" dedi.
Yeliz ÖZ / Hürriyet


Geri Dön