27 / 04 / 2024

Son 16 yılda 6 şehre 33 baraj inşa edildi!

Son 16 yılda 6 şehre 33 baraj inşa edildi!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından son 16 yılda 33 yeni baraj inşa etti.



 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından son 16 yılda Trabzon, Artvin, Ordu, Gümüşhane, Giresun ve Bayburt'ta toplam 33 baraj inşa edildi.

Anadolu Ajansı muhabirinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Devlet Su İşleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Gümüşhane'de 14, Bayburt'ta 6, Artvin ve Giresun'da 5'er, Ordu'da 2, Trabzon'da ise 1 olmak üzere toplam 33 baraj inşa edildi.

Gümüşhane'de 18, Bayburt'ta 9, Giresun'da 8, Ordu'da 5, Artvin'de ise 1 olmak üzere toplam 41 baraj inşaatı sürüyor.

Giresun'da 8, Bayburt'ta 7, Ordu'da 4, Gümüşhane'de 3, Artvin'de 2, Trabzon'da ise 1 olmak üzere toplam 25 baraj ise planlama ve proje aşamasında.

Deriner Barajı'ndan ekonomiye büyük katkı

Bölge illeri arasında en büyük barajlar Artvin'de Çoruh Nehri üzerine yapıldı. Bu barajlar, ülkenin elektrik enerji üretimine de büyük katkı sağlıyor.

Artvin'de bulunan Muratlı, Borçka ile Deriner Barajı ve HES'ler, Türkiye'nin gurur projeleri arasında gösteriliyor.

Son 16 senede bu barajların yanı sıra Arkun ile Artvin Barajı ve HES'ler de işletme safhasına alındı.

Türkiye'nin en yüksek barajı olan ve 2012'nin Aralık ayında faaliyete alınan Deriner Barajı'nda Mayıs 2018'e kadar üretilen enerjiyle milli ekonomiye 1 milyar 844 milyon TL katkı sağlandı.

Dünyanın en yüksek üçüncü barajı Yusufeli'de inşa ediliyor

Artvin'de Yusufeli Barajı ve HES çalışmaları sürüyor. 2012'de başlanan çalışmalar kapsamında, baraj inşaatının gövde kazı ve destekleme çalışmaları kısa süre önce tamamlandı.

Yusufeli Barajı ve HES, 275 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise en yüksek üçüncü barajı olma özelliğini taşıyacak.

Su biriktirme hacmi 2 milyar 130 milyon metreküp olan barajın kurulu gücü 558 megawatt, yıllık enerji üretimi ise 1,88 milyar kilowatsaat olacak. Baraj, milli ekonomiye yılda 600 milyon TL katkı sağlayacak.

Artvin'de ayrıca Artvin Merkez Aşağımaden ile Yusufeli Kılıçkaya barajlarının da hayata geçirilmesi planlanıyor. Bunlara ilişkin planlama ve proje çalışmaları sürüyor.

Tamamlanan ve inşası devam eden barajlar

Trabzon'da 36 milyon metreküp biriktirme hacmine sahip, temelden yüksekliği 118 metre olan Atasu Barajı 2012'de hizmete alındı.

Kentte, biriktirme hacmi 47 milyon metreküp ve temelden yüksekliği 136 metre olan Trabzon Karakaya Barajı'nın yapılması planlanıyor.

Giresun'da son 16 yılda Alucra İngölü, Çamoluk Karadikmen, Çamoluk Kutluca, Şebinkarahisar Uğurca ile Şebinkarahisar Dönençay barajları hayata geçirildi.

Alucra'da 4, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde ise 2'şer olmak üzere toplam 8 barajın inşaatı ise sürüyor. Kentte hayata geçirilecek olan 8 baraj için planlama ve proje çalışmaları devam ediyor.

Ordu ise Türkiye'nin sayılı barajları arasında yer alan Ordu Topçam Barajı ve HES hayata geçirildi. 2017'de işletmeye alınan Ordu Üniversite Barajı'nın da bulunduğu kentte, Çağlayan, Gölköy Kırtaş, Korgan, Kumru ve Ordu İlküvez barajlarının inşaatları sürüyor. Ayrıca inşa edilmesi planlanan 4 baraja ilişkin de proje çalışmaları devam ediyor.

Gümüşhane'de de temelden yüksekliği 32 ile 144 metre arasında değişen 14 baraj hayata geçirildi.  Gümüşhane'de 18 barajın inşaatı sürerken, 3 baraj için de planlama ve proje çalışması gerçekleştiriliyor.

Bayburt'ta, Bayburt-Demirözü, Bayburt Merkez Akşar Mehmet Aslan, Bayburt Merkez Çayırözü, Bayburt Merkez Kitre, Bayburt Merkez Konursu ile Bayburt Merkez Taht barajları yapıldı.

Temelden yüksekliği 35 ile 57 metre arasında değişen 9 barajın ise inşası sürüyor, ayrıca 7 baraja ilişkin de planlama ve proje çalışması yürütülüyor.


Geri Dön