Sektörel

Son 7 yılda altından sonra en karlı yatırım konut oldu

Yüksek mevduat faizleri, ev-sahibi kiracı kavgaları konut yatırımına olan ilgiyi azalttı. Konut alıp kiraya vermenin karlı bir yatırım aracı olup olmadığı sorgulanmaya başlandı. BETAM tarafından yapılan analizde konutun son 7 yılda altından sonra en karlı yatırım olduğunu ortaya koydu.

Ekonomide yaşanan belirsizlik, yüksek mevduat faizleri ve kiracı-ev sahibi sorunları nedeniyle son dönemde “konutun” karlı bir yatırım aracı olup olmadığı önemli bir soru haline getirdi.

Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yapılan bir inceleme son 7 senede konutun atından sonra en karlı yatırım olduğunu ortaya koydu. Öğretim Üyesi Gökhan Şahin Güneş tarafından yapılan analizde konut satın alıp kiraya vermenin karlı bir yatırım olup olmadığı incelendi.

  

SON 7 YILLIK KARŞILAŞTIRMA

Sahibinden.com internet sitesindeki satılık ve kiralık ortalama fiyat verileri kullanılarak yapılan analizde, verilerin başlangıcı olarak seçilen 2017 yılının eylül ayında gerçekleşen konut yatırımı ile mevduat, borsa, döviz ve altın yatırımlarının güncel değerleri karşılaştırıldı.

Konut fiyatlarıyla ilgili yapılan değerlendirme sonucunda, 2017 yılının ağustos ayında 100 metrekarelik bir konut satın almak için ödenen tutarın ortalama 236 bin 328 Türk Lirası olduğu belirtildi. Bu konutun 2024 yılının ağustos ayındaki kira ve kiranın faiz getirisi dahil değeri 3 milyon 350 bin 650 Türk Lira olarak belirlendi. O dönemde konut alan kişinin aldığı evde oturması durumunda ise evin güncel değerinin 2 milyon 973 bin 155 Türk Lirası olacağı kaydedildi.

 

HANGİ YATIRIM ARACI NE KADAR KAZANDIRDI?

Konut fiyatlarının mevduat faizi, altın, dolar ve borsa ile karşılaştırıldığı analizde şu rakamlar ortaya çıktı. Aynı dönemde ev almak yerine aynı tutardaki nakit ile yapılacak mevduat yatırımının değerinin 892 bin 28 Türk Lirası, döviz yatırımının değerinin 2 milyon 609 bin 639 TL, borsa yatırımının değerinin 2 milyon 209 bin 38 TL, altın yatırımının değerinin ise 4 milyon 307 bin1 92 TL olduğunu ortaya koydu.

Öğretim Üyesi Gökhan Şahin tarafından yapılan analizin sonuç bölümünde, incelenen dönemde konut yatırımının altın yatırımından sonra en yüksek getirili ikinci yatırım aracı olduğu belirtildi.

 

TOKİ yüzde 25 indirim kampanyasında son 9 gün! TOKİ yüzde 25 indirim kampanyası başvurusu nasıl yapılır?

İslam Memiş'ten altın almak isteyenler için üç hamle! Böyle yapmayanlara geçmiş olsun!

2 banka konut kredisi faizlerini düşürmüştü: Şimdi 2 milyon TL'lik konut kredisinin taksiti hangi bankada kaç TL?