Ekonomi

Son dakika... Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı!

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son dakika kritik faiz kararını açıkladı.   Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini yüzde 13 seviyesinden yüzde 12'ye indirdi

Milyonların merkala beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kritik faiz kararını duyurdu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini yüzde 13 seviyesinden yüzde 12'ye indirdi.

MERKES BANKASINDAN KRİTİK AÇIKLAMA GELDİ

Merkez Bankası açıklamasında, "Temmuz başından bu yana öncü göstergeler zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümede bir yavaşlamaya işaret etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Yapılan son dakika açıklamasında "Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makro ihtiyati tedbirlerin katkısıyla geldiği denge yakından takip edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından,  "Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir." açıklaması geldi.

Merkez bankası geçen ay politika faizini 100 baz puan daha düşürerek yüzde 13’e indirmişti. Karar öncesinde dolar/TL 18,38 ile yeni tarihi zirvesini görmüştü. Karar sonrasında dolar kuru 18,40 TL seviyesine yükseldi.

Bugünkü toplantıda piyasada öne çıkan beklenti faizin sabit tutulacağı yönündeydi ama  bazı ekonomistler faiz indirimi beklentilerini dile getirmişlerdi.

KARAR SONRASINDA ÖNE ÇIKAN AÇIKLAMALAR

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam ediyor.

Jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak devam ediyor.

Önümüzdeki döneme yönelik küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri giderek yaygınlaşmakta.

Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri her ne kadar azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi sürüyor.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecek.

2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gözlemlenmiştir, Temmuz başından bu yana öncü göstergeler zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümede bir yavaşlamaya işaret etmektedir.

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası yine faiz indirecek! Piyasa bu haberle çalkalandı

Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekleniyor! 22 Eylül’de açıklanacak