Ekonomi

11 yıl sonra bir ilk! Dünyayı yakından ilgilendiren flaş karar

Avrupa Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde yüzde 0,5'e yükseltti. Mevduat faizi de 50 paz puan artışla sıfıra düştü. Banka böylece faizde 11 yıl sonra yukarı yönlü adım geldi.Avrupa faiz oranını 50 baz puan artırarak 2011 yılından bu yana ilk kez faiz artırımı yaptı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasaların yakından takip ettiği faiz kararını duyurdu.

Avrupa faiz oranını 50 baz puan artırarak 2011 yılından bu yana ilk kez faiz artırımı yaptı. Politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 0,5'e yükseltti. Mevduat faizi de 50 baz puan artışla sıfırlandı. Avrupa'da negatif faiz dönemine son verilmesinin ardından euro yükseldi. Karar öncesi 1.01 olan euro/dolar paritesi kararın ardından 1.02'ye oldu.

FED'DE BEKLENTİ NE DURUMDA?
Fed ise Haziran toplantısında 50 baz puan faiz artımı yapılmıştı. Temmuz toplantısında ise özellikle ABD enflasyon rakamları sonrası 100 baz puanlık faiz artımı beklentisi yükseldi. Ancak Avrupa Merkez Bankası şuana kadar enflasyon ile mücadelede agresif sıkı para politikası araçlarına uygulama noktasında daha ağırdan almakta.

 

ABD Haziran ayı enflasyonu piyasa beklentilerinin üzerinde çıkarak yüzde 9,1 oranına yükseldi. 41 yılın zirvesine yükselen enflasyon altın fiyatlarını bakılamakta. FED, enflasyonist riskin önüne geçebilmek için faiz artırım takvimini öne alınmıştı. FED’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı da 26-27 Temmuz tarihinde yapılacak.