Ekonomi

Piyasalar şokta! Merkez Bankası herkesi ters köşe yaptı!

Sabah Gazetesi ekonomi yazarlarından Nurullah Gür, köşesindeki bugün tarihli yazısında, Merkez Bankası'nın politika faizini indirme kararını ve bunun piyasalara tesirini değerlendirdi.İşte Nurullah Gür'ün yazısı

Sabah Gazetesi ekonomi yazarlarından Nurullah Gür, köşesindeki bugün tarihli yazısında, Merkez Bankası'nın politika faizini indirme kararını ve bunun piyasalara tesirini değerlendirdi.

İşte Nurullah Gür'ün yazısı...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, politika faizini %14’ten 13’e indirerek piyasaları terse düşürdü. Bu indirimin piyasalara yansımasını vakit gösterecek. Merkez Bankası, diğer ülkelerinin merkez bankalarının tam tersi bir istikametinde ilerleyerek enflasyonla mücadele etmeye çalışıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 14'ten yüzde 13'e indirerek piyasaları ters köşeye yatırdı. 17 Aralık 2021'den bu yana politika faizi sabitti. O tarihten bugüne enflasyonun yükseldiğine, TL'nin değer kaybettiğine şahit olduk. Piyasalardaki genel kanı, bu koşullar altında TCMB'nin politika faizini 2022'nin geri kalan aylarında sabit tutacağı yönündeydi. Ama TCMB ara verdiği faiz indirimlerine 8 ay sonra devam etme kararı aldı. Grafikten görüleceği üzere, son ayarda ticari kredi faiz oranları ile politika faiz oranı arasındaki makas açılmıştı. Bir taraftan da reel sektörün krediye erişmekte zorlandığına yönelik şikâyetler son birkaç haftada arttı. Kredi kanalındaki bu tıkanıklığın faiz indirimi kararında etkili olduğu anlaşılıyor.

İslam Memiş 'şimdi değil' dedi, gram altın alacaklara tarih verdi!

Selçuk Geçer'in yeni dolar tahmini yatırımcılarda büyük heyecan yarattı!

Ekonomist Özgür Demirtaş Hepsi yalan dedi, 5 madde sıraladı!