30 / 04 / 2024

Son dönemin en gözde yatırım aracı ada satın almak!

Son dönemin en gözde yatırım aracı ada satın almak!

Aslı Barış'Bazdan evden ucuz, bazıları servet değerinde. Ada satın almak son dönemin en havalı yatırımı' dedi



 Ada satın almak son dönemin en gözde ve 'havalı' yatırım araçlarından biri. Ancak modern çağın Robinson Crusoe'ları sadece palmiye ağaçlarının gölgesi ve Cuma'yla sohbetle yetinmiyor. İklimi, ulaşımı, üzerinde tesis olup olmaması, parselasyon uygunluğu ve su kaynakları gibi birçok detay, adanın fiyatını etkiliyor. Ekonomik darboğazdan kurtulmak için adalarını satışa çıkaran ve uzun dönemde kiraya veren Yunanistan'ın yeniden fitillediği 'ada satın alma' furyası, dünyada olduğu gibi Türkiye'yi de hakimiyeti altına aldı. Son olarak Marmaris'te üç ada daha satışa çıktı.
Branson adaların hakimi
Avustralya'da bir ve Karayiplerdeki Virgin Adaları'nda üç olmak üzere, dört adası olan Virgin Plak şžirketi'nin sahibi Richard Branson, en havalı 'Crusoe' olarak öne çıkıyor. Ancak Branson için 'ada' tatil mekanından çok yatırım aracı. Branson, Karayip'lerdeki 300 dönümlük adasını, 22 kişilik personeli ile bir ¬likte günlüğü 15 bin dolardan kira ¬lıyor. Rothschild, Disney, Onassis, Du Pont ailelerinin de özel adaları bulunuyor. Ancak son dönemde bu trendin takipçileri paparazzi-lerden kaçmak isteyen ünlüler. Marlon Brando'nun 1965'te başlattığı moda, yeniden gündemde. Mel Gibson 2004'te Fiji'de Johnny Depp 2004'te, Leonardo DiCaprio 2005'te Karayipler'den ada alarak bu modanın Hollyvrood'da yayılmasına ön ayak oldu. Arap Yarımadası da son yıllarda rağbet görüyor; Angelina Jolie ve Brad Pitt ikilisinin Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Pamela Anderson'un Dubai'de bir 'dikili' adası var.
 
Türkiye'de adalar el yakıyor
Ada borsasın ¬da fiyatlar 12 bin 500 dolar civarından başlıyor ve milyon dolara kadar yükseliyor. Türkiye'de ise rakamlar astronomik; şu an satışta olan ve fiyatı açıklanan (bazı emlak şirketleri tepki çekmemek için fiyat bilgisi vermiyor) en ucuz ada, 8 milyon dolarlık fiyatıyla Ayvalık yakınlarındaki çiçek Adası. 275 bin metrekare yüzölçümüne sahip olan ada, karadan 230 metre uzakta. Turistik tesis kurmak için uygun olan adada dört ayrı kuyudan tatlı su çıkıyor. Yüzde beş tarımsal yapılaşmaya izin verilen adanın yaklaşık yüzde 90'ı ikinci ve üçüncü derecede doğal sit alanı içinde. Fiyatı bu yüzden 'düşük'. Türkiye'de ada sahibi olan isimler arasında Koç, Simavi, Zorlu, Dinçkök aileleri yer alıyor


Geri Dön