Son kral kiracı
Kiracıların uzun vadeli krediyle ev sahibi olmasına, kriz nedeniyle aile yanına taşınmaları da eklenince İstanbul'da 400 bin ev boşaldı.
Evsahiplerinin kral olduğu dönem geride kalıyor. Eskiden evsahipleri neredeyse mülakatla kiracı bulur, her yıl dilediği kadar zam yapardı. Son ekonomik kriz sonrası işler tersine döndü. Artık evsahipleri özellikle merkezi giderleri çok olan apartmanlarda apartman giderini bile ödeyemez hale gelince kira gelirini kazanmaktan çok önce bu masraftan kurtulma derdine düştü. Özellikle İstanbul'da kiralık konut sayısının artması ve ekonomik kriz, kiralık ev sayısını 400 bine kiralama süresini de 1 aydan 4 aya çıkardı. Kayıtlı 400 bin kiralanabilir evin olduğu İstanbul'da artık ev sahipleri `kiracımı çıkartayım da daha yükseğe kiralayayım' diyemiyor.
Uzmanlar, bunun üç temel sebebi olduğunu söylüyor. Birincisi konut projeleri çok arttı. Bir yerde kiracı olan kişi, uzun vadeli krediyle projeden kendi evini aldı ve kira öder gibi taksidini ödüyor. İkincisi en büyük kiracı grup olan öğrenciler artık ya küçük evler alıyorlar ya da yurtlarda kalıyorlar. Üçüncüsü ise ekonomik kriz. Kriz nedeniyle birçok insan kiradan annesinin, babasının evine taşınmaya başladı. Bütün bunlar da hem kiralık ev sayısının artmasına hem de kiraların düşmesine neden oluyor.
Piyasa canlanıyor
artık beklemeyin
İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, emlak sektöründe fiyatların `al' sinyali verdiğini söyledi. Ateş `Fiyatlar dibe vurdu. Canlanma başladı, artık bekleyen kaybeder' dedi. Ateş, `Vatandaşın beklemeye geçmesi konut fiyatlarını çok aşağıya çekti. Promosyonlarla ev satan müteahhitler var' dedi. Ateş, dünyada başlayan ekonomik krizin, Türkiye'de emlak sektöründe de olumsuz etkilerini gösterdiğini, birçok inşaat firmasının talep eksikliğinden dolayı sat-yap şeklinde konut ürettiğini, müşterinin bir anda kenara çekilmesiyle de inşaat firmalarının sıkıntı içine düştüğünü anlattı. Ateş, temeli atılmış, birkaç kata ulaşmış ancak tamamlanamamış inşaat görüntüleriyle karşılaştıklarını söyledi. Türkiye'de vatandaşların fırsatçı olduğunu ifade eden Ateş, vatandaşların bu dönemi bir fırsat olarak yakaladığını `müteahhitler sıkıştıkça konut daha ucuza alınır' gibi bir düşünceyle piyasayı beklentiye soktuklarını dile getirdi. Vatandaşın beklemeye geçmesinin konut fiyatlarını çok aşağıya çektiğini, promosyonlarla ev satan müteahhitler olduğunu kaydeden Ateş `Gayrimenkulde bazı bölgelerde yüzde 40'a varan indirimler yapılmaya başlandı. Bu saatten sonra da artık vatandaşın beklemesine gerek yok' dedi. Konut fiyatlarının dibe vurmuş duruma geldiğini söyleyen Ateş, piyasanın yavaş yavaş canlanmaya başladığını belirtti.
Maliye bastırdı
evsahibi artıyor
MALİYE Bakanlığı'nın vergi kaçağını önlemek için kapı kapı dolaşarak kiracı-ev sahibi tespiti yapmasıyla mükellef sayısı artmaya başladı. Evini ya da işyerini kiraya verdiği halde bildirmeyen mükellefler, böylece yakalanıyor ve ceza kesiliyor. Özellikle hafta sonları gerçekleştirilen çalışma sırasında, evlere giden Maliyeciler, öncelikle ikamet edenlerin ev sahibi mi, kiracı mı olduklarını soruyor. 3 yıllık rakamlara göre mükellef sayısı yüzde 30 artış gösterdi.
Aksam