03 / 05 / 2024

Soner Çetin: Adana'da az zamanda çok güzel işler yaptık!

Soner Çetin: Adana'da az zamanda çok güzel işler yaptık!

Adana'nın küçük Avrupası Çukurova, yerelde hayata geçirilen kalıcı projeler ile yaşanabilir kent olma yolunda emin adımlarla yürüyor. İlçeye her gecen gün yeni halkalar ilave ediliyor.



Adana'nın incisi merkez Çukurova İlçesi küçük Avrupa olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Belediyenin hizmet akışı sürerken, Çukurovalı rahat nefes alıyor, yüzü gülüyor, mutlu oluyor. Çukurova klasik belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra kalıcı projelerle diğer ilçe belediyelerine göre farkı fark ettiriyor. Çukurova Belediyesinin kapısından içeri giren halkın çıkışta yüzü gülüyor. Adana'nın küçük Avrupası Çukurova, yerelde hayata geçirilen kalıcı projelerle yaşanabilir kent olma yolunda emin adımlarla yürüyor. İlçeye her geçen gün yeni halkalar ilave ediliyor. Çukurova geliştikçe, Çukurovalı mutlu oluyor. 


HALKLA KENETLENEN BELEDİYECİLİK ÖRNEĞİ 


Ünlü ceza hukukçusu Avukat Soner Çetin, Çukurova'yı çağdaş bir kent yapmak için yola çıktı. 

Propaganda çalışmaları sırasında Adana'nın yeni yüzü Çukurova'nın Avrupa standartlannda hizmet veren bir ilçe olacağının sözünü verdi. Klasik belediyecilik hizmetleri gelişmiş Batı ülkelerinde nasıl yapılıyorsa Çukurova'da da öyle yapılacağı hatta zamanla daha da iyisinin olacağını belirtti. Geçen 100 günde ciddi projeler uygulayarak, halkın sesi olmayı başardı. Çukurova benzerlerinin çok daha ötesinde hizmetlerin gerçekleştirilmeye başlandığı bir ilçe olma konumunun ötesinde.... 


CEPTELEFONUNU KAPATMAYAN BELEDİYE BAŞKANI 


Soner Başkan söz vermişti Çukurova Belediyesinde halkın söz ve karar sahibi olacağına ve yepyeni bir yapı oluşturacağına dair. Geçen dönemde bunu başardığı dikkat çekiyor. Adana'da telefonu günün 24 saatinde halkın hizmetinde olan tek belediye başkanı olma unvanına sahip. Halk istediği saatte, kendisine kolay şekilde ulaşabiliyor. Seçildikten iki gün sonra masa ve makam koltuğunu belediyenin bahçesine indirerek halkla birlikte oldu. Aracısız ve randevusuz dert dinledi, not aldı, çözüm için yola çıktı. Her cuma öğleden sonra Çukurova halkıyla "Halk Günü"nde bir araya geliyor, dert dinliyor. 


KÜLTÜREL VE SANATSAL ETKİNLİKLER 


Çukurova Belediyesi Adanalı ünlü çizer Turhan Selçuk'u unutmadı. Başkan Çetin söz vermişti çünkü Çukurova'yı kültür sanat şehri yapacağını söylemişti. Gitmediği sergi, katılmadığı etkinlik kalmadı ama taşın altına elini sokup Adanalı ünlü karikatürist Turhan Selçuk'un "Söz Çizginin" adlı sergisinin açılmasına destek verdi, organizasyonunda yer aldı, ev sahibi oldu. 23 Nisan'ı öyle bir coşku ve sevinçle kutlandı ki, yollara sığmadı kalabalıklar. Fener alaylarıyla, şarkılar söyleyerek, sloganlar haykırarak Çukurova'yı inletti. Başkan Soner Çetin az zamanda çok işlere imza attı. 


AZ ZAM ANDA ÇOK İŞLER YAPAN ANLAYIŞ 


Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, geçen 100 günlük icraatını şöyle değerlendiriyor: 30 Mart 2014 Pazar günü yapılan seçimlerin üzerinden henüz 100 gün bile geçmemişken onlarca proje için harekete geçtik ve her fırsatta halkla iç içe olmaya özen gösterdik. Mazbatayı aldıktan sadece iki gün sonra 4 Nisan Cuma günü halkla HALK GÜNÜ'nde buluştuk. Makam koltuğunu bahçeye çıkardık, karşımıza halkımızı aldık. Çukurovalılar.  Adana  ve hatta Türkiye de biliyor ki; artık her cuma saat 14.00'te halkımızla iç içeyiz. Bir nefes kadar yakın, seslenseler duyacak kadar yan yanayız. 

Adanalı ünlü çizerimiz Turhan Selçuk'u unutmadık. 

Söz vermiştik çünkü Çukurova'yı kültür sanat şehri yapacağımıza. Gitmediğimiz sergi, katılmadığımız etkinlik kalmadı ama taşın altına elimizi sokup Adanalı ünlü karikatürist Turhan Selçuk'un "Söz Çizginin" adlı sergisinin açılmasına destek verdik, organizasyonunda yer aldık, ev sahibi olduk. 


23 NİSAN'DA YOLLARA SIĞMADIK 


23 Nisan'ı öyle bir coşku ve sevinçle kutladık ki, yollara sığmadı kalabalıklar. Fener alaylarıyla, şarkılar söyleyerek, sloganlar haykırarak Adana'nın "Çankaya'sı" olma yolundaki Çukurova ilçesi Türkiye'nin örnek belediyeleri arasına girmeye aday. 16 Kasım Pazar günü on binlerin katılımıyla yapılacak törende, hem Türkiye'nin en büyük Cemevi ile ilk semt kreşi hizmete açılacak hem de Karahan köyünde çok amaçlı taziye evi ve Adana Koop'ta 400 kişilik öğrenci yurdunun temeli atılacak. 

Çukurova'yı inlettik. Emek En Yüce Değer dedik, 1 Mayıs İşçi Bayramımızı tüm Türkiye'de olduğu gibi Adana'da da coşkuyla kutlayan on binlerle kol kola girdik. İşçi kardeşlerimizle birlikte kol kola girip halay çektik. Ekmek ve İş peşinde olanlara güç verdik. İstihdama da ekonomiye de katkı yapanların işyerlerini birlikte açtık. 


SOMA ACISINI UNUTMADIK 


Soma acısını da unutmadık tabii... Tüm Türkiye yastaydı 301 madencimiz için. Hem yasını tuttuk işçi kardeşlerimizin, hem mevlit okuttuk hem de eğlence ve kutlama etkinliklerini askıya aldık, bütçeden ayırdığımız parayı Soma'daki kardeşlerimizin ailelerine gönderdik". 

Başkan Soner Çetin, belediye logusu ile ilgili olarak da şöyle diyor: T.C. amblemini koyduk. Baktık ki logomuz yalnız ve kimsesiz, harekete geçtik hemen ve koyduk Türkiye Cumhuriyeti'nin kısaltılmış harfleri TC'yi, gururla astık. İmar için kollan sıvadık. Yıllardır kanayan yara, müteahhitlerin ve işadamlarının derdiydi Çukurova'daki imar sorunu. 


ÇÖPLER KAYNAĞINDA AYRIŞTIRILDI 


Bir an önce çözmek ve uzlaşmak için hemen girişimde bulunduk, Valilik nezdinde harekete geçtik, artık eli kulağında, kangrenleşen sorunu çözmek üzereyiz.5 Haziran Dünya Çevre Günü için özel program yaptık, çevreye duyarlı kuşaklar yaratmak için çocuklarımızla birlikte yürüdük, çöpleri kaynağında ayrıştırarak toplamak için harekete geçtik. 

Aynı sofraya oturduk. Çukurova Belediyesi'nin sahada görev yapan emekçileriyle birlikte aynı sofrada kavurma, çiğ köfte yedik, ayran içtik. Emekçi kardeşlerimizle kol kola olduğumuzu ilan ettik herkese, işini dürüstçe yapan hiç kimsenin ekmeğiyle oynamadık. Asfaltlamaya başladık. Sorun az demeyip yollara düştük, nerede sorunlu yol varsa programa alıp ya yama yaparak ya da tümden asfaltlamaya başladık". 


YENİLİKLERİN ÖNÜNÜ AÇAN BELEDİYE 


Çukurova Belediyesi tahsisleri kaldırarak yeni bir anlayışı geliştirdi. Bu bağlamda halktan takdir toplamayı da başardı. Başkan Çetin, bu konuda yapılan çalışmalan şöyle özetliyor: Meclisimizin de onayını alarak ne kadar belediye tesisi varsa üzerindeki tüm tahsisleri kaldırdık. Tesisler halk içinse halkın kullanımında olmalı, kiralanacaksa da en uygun fiyatla kiralanmalıydı, boşvermişliğe ve düzensizliğe son verdik. Havuzlan şenlendirdik. Hayal Park'taki havuzlarımızı sezon için hazır hale getirmekle kalmadık, çocuklanmız ve yetişkinlerimizin dışında ilk kez engelli kardeşlerimizin de kullanabilmesi için imkân sagladık.Sel oldu yollara düştük. Aşın yağmur yağdığında anladık ki "Sorunu az, derdi biraz" dediğimiz Çukurova'da da ciddi altyapı sorunlan var. Baktık ki sele dönüşebiliyor yağışlar, çektik ayağımıza çizmeleri, düştük yollara, vatandaşlarımızın derdine merhem olmaya çalıştık. 


BELEDYEEVLERİ'NDE YENİ BİR KENT 


Türkiye'ye örnek olacak bir kentsel dönüşüm için kollan sıvadık. Bittiğinde herkesin, "Böylesi görülmedi" diyeceği, yapıldığında "Bize de yapın, biz de isteriz" diye talep edeceği güzellikte yepyeni bir şehir kuracağız Belediye Evlerinde. Kentsel yenileme ile her vatandaşa ek para ödemeden daha iyi, daha sağlam bir ev vereceğiz. Henüz kazmayı vurmadan projemiz için İstanbul'da "Yeşil Ekonomi" ödülü aldık. Eli kulağında, Türkiye'nin en güzel kentsel dönüşümünü Çukurova'da gerçekleştireceğiz. 

Araç saltanatına son verdik. Her müdürün bir aracı, aynca bir de özel şoförü vardı Çukurova Belediyesi'nde ama biz gelir gelmez bu uygulamaya son verdik. Türkiye'nin dört bir yanında yankılandı savurganlığına son veren kararımız. 


Artık Çukurova Belediyesi'nde hiçbir yöneticinin makam aracı yok. Yetmedi; kiralık binek araçların tamamını geri gönderdik. Ayda yüz binlerce, yılda milyonlarca lira tasarrufun kapısını açtık. "Çukurova evimiz , evimiz tertemiz" demiştik ve hemen harekete geçtik. Temizlik İşleri Müdürlüğüne bir hanım kardeşimizi müdür olarak atayınca gördük ki "Kadın eli" değince, hem takdir almaya başladık hem de bol bol teşekkür daveti. Yıkım değil gönüllü boşaltmaya ikna ettik. İmara aykm yapılaşmalara kesinlikle izin vermeyeceğimizi de vurguladığımız halde bina ya da tesis yapanlan "Tuttuğunuz yol yanlış" diyerek ikna ettik, sonra el sıkışıp kavgasız gürültiisüz yıkıma başladık. Her mahalleye iftar sofrası kurduk. Koca ilçeye bir tane sabit iftar sofrası yerine her mahalleye bir, hatta ikişer ayn sofra kurarak Ramazan'ın en yaygın şekilde geçmesi için önlemler aldık. Az zamanda 7-8 tane park yaptık. 

Göreve geleli daha üç ay bile dolmadan dört parkı birden hizmete soktuk. Kaçırılarak öldürülen evladımız Gizem Akdeniz için çok özel anlamı olan bir parkın ardından altı parkımızı daha belediyenin kendi imkânlan, kendi ekibi ve ekipmanlanyla yapıp halkın ve çocuklanmızın hizmetine sunduk. 

Henüz 100 gün bile olmadan onlarca iş yaptık. 

50 milyon liraya yakın borç ve işçi fazlasıyla devraldığımız Çukurova Belediyesi'ni, bir yandan borçlan kapatıyoruz, diğer yandan Türkiye'nin örnek gösterilen belediyesini oluşturmaya çalışıyonız. Sinemamızın büyük ustası, başarılı yönetmeni ve senaryo yazan "Çirkin Kral" Yılmaz Güney'i hep birlikte Çukurova'da andık, meşaleli yürüyüş yaptık. 


ŞEHİDİMİZİ DE UNUTMADIK 


Çukurova Belediye binamızın bulunduğu Siilüklüpınar mevkiinde şehit düşen Üsteğmen Selahaddin Bey'i de unutmadık. Şehidimizin anısına yaptırdığımız büst ve çeşmenin açılışını muhteşem bir törenle yaptık. Seçimlerden önce verdiğimiz sözü tutarak köy ziyaretlerine başladık. Vatandaşlanmız anlattı, biz dinledik, yapacaklarımızı söyledik: Taziye evi, her köye çocuk parkı, yetişkinler için spor aletlerinin konulacağı özel alan, güvenlik için kameralar yerleştirmek için projeler hazırladık. 

Tam 16 yıldır asfalt bekleyen Beyazevler'e asfalt şenliği yaşattık. "Beyazevler Beyazevler olalı böyle asfalt gönnedi..." dedirttik mahalle sakinlerine. 


CEMEVİ'Nİ BİTİRME KIVANCINI YAŞADIK 


Yapımı yıllardır devam etmesine karşın bir türlü tamamlanamayan Cemevi inşaatına hız vererek biz bitirdik. Kültür sanat etkinliklerinin yapılabileceği salonlarıyla Türkiye'nin en büyüğü olan 100. 

Yıl'daki Cemevi bitirmenin kıvancını yaşadık. 

Söz vermiştik her mahalleye bir semt kreşi yapacağımıza, ilkini yaptık. İhtiyaç duyulan her semtte çalışan anne-babalan rahatlatacak kreşleri yapmaya devam edeceğiz. 

Kına, nişan gibi sevinçleri de paylaşabileceğimiz özel bölümleri olan çok amaçlı taziye evini de programımıza aldık ve söz verdiğimiz gibi ilk taziye evinin temelini Karahan köyünde atmak üzereyiz. 

Özetle; Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'in 10. yılı kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada söylediği gibi "Az zamanda çok işler yaptık." Yakında ülke çapındaki projelerimizle Çukurova Belediyesi'nin adını tüm Türkiye'ye duyurmanın kıvancını yaşayacağız. 


Adana Egemen Gazetesi


Geri Dön