02 / 05 / 2024

Sosyopark Arama Konferansı tamamlandı!

Sosyopark Arama Konferansı tamamlandı!

Sosyal kalkınma politikalarını belirlemek ve toplumun sosyal sorunlarına çözüm üretmek amacıyla Türkiye’de ilk kez üniversitemiz bünyesinde kurulan SOSYOPARK projesi için Arama Konferansı, 8 Mart 2014 tarihinde gerçekleşti.



Teknopark’ta mevcut olan kurumsal ve yasal düzenlemelerin SOSYOPARK için de olması ve devletin ilgili kamu, kurum ve kuruluşlarından destek ve teşviklerinin sağlanması amacıyla düzenlenen konferans;  İstanbul Marriott Hotel Asia’da yapıldı. 


Tüm gün süren SOSYOPARK Arama Konferansı’na; Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Av. Hamza Akbulut, Rektörümüz Prof. Dr. Hamit Okur, SOSYOPARK Koordinatörümüz Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan ile İSMAM Müdürümüz Prof. Dr. Hamza Ateş’in yanı sıra; üniversite rektörleri, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, ilgili bakanlık yetkilileri, kamu, özel sektör ve siyasi parti temsilcileri ile çeşitli akademisyenler katıldı.


Erdoğan: “Dünyada Başka Bir Örneği Daha Yok”  

Türkiye’de 2006-2007 yıllarında bireysel düzeyde bazı akademisyenlerin bu kavramı kullandığını ancak kurumsal ölçekte SOSYOPARK projesinin ilk defa bizim üniversitemize mahsus bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, “Dünya örneğine baktığımızda da benzer uygulamalar söz konusu ancak bizim projemiz kadar kapsamlı, geniş kesimli bir değerlendirmeye rastlamadık. Bu anlamda üniversitemiz bünyesinde kurulan ve son derece özgün bir proje olan SOSYOPARK projesi dünyaya model olacak” dedi. 

Erdoğan: “Amaç Teknopark Gibi Kurumsallaşmasını Sağlamak” 


Açılış konuşmasına; “Teknoloji ve ürün geliştirme olarak özetleyebileceğimiz Teknopark konusunda arzu edilen gelişmeler gerçekleştirilmiştir. Ancak sosyal sorunların çözümüne yönelik projelerin üretildiği ve üniversitelerin sosyal kurumlarla işbirliğinin hedeflendiği teknopark benzeri bir kurumlaşma ne yazık ki henüz oluşmamıştır” sözleriyle başlayan İstanbul Medeniyet Üniversitesi SOSYOPARK Koordinatörü Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, “Biz İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak ismimizin bize yüklediği misyon çerçevesinde toplumsal sorunlara çözüm getirmek amacıyla Sosyopark projesini geliştirdik. Amacımız bu arama konferansı ile Teknopark projesi gibi Sosyopark’ın da devletin teşvik ettiği ve vergiden muaf bir kurum olmasını sağlamak. Ülke genelinde, daha sonra da küresel ölçekte kurumsallaşmasını sağlayacağımız Sosyopark projesiyle birlikte hem sosyal alanlardaki sorunlara daha kalıcı çözümler üretebilecek hem de ulusal-uluslararası düzeyde sosyal kalkınma politikalarına yön verebileceğiz” dedi. 

Erdoğan: “Sosyopark Projesi ile Toplumsal Sorunlara Çözüm Üreteceğiz” 

SOSYOPARK bünyesinde Üniversite mensubu bilim insanları, diğer kurumlardaki meslektaşlarının yanı sıra özel sektör, sivil toplum kuruluşları, mahalli idareler, kamu, kurum kuruluşları ve meslek kuruluşları ile işbirliği içinde çalışarak çok önemli projelere imza atacağız” diyen Erdoğan konuşmasına “SOSYOPARK bünyesinde gerçekleştirilen araştırma sonuçları, proje, konferans, sempozyum, panel ve çalıştay gibi etkinliklerle makale ve kitap gibi yayınlarla daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. Göç, kentleşme, kentsel sorunlar, çevre ve iklim, suç, şiddet, hukuk ve insan hakları vs. gibi sorunları ele alarak toplum sorunlarına çözüm üretmeyi hedefliyoruz” diyerek konuşmasına son verdi.  



Okur: “Devletimizin Teşvik ve Destekleriyle 2023 Vizyonunu Yakalayacağız”  

Konuşmasına ülkemizin çok büyük hedefleri var” sözleriyle başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hamit Okur, “Şu anda 16.büyük ekonomiye sahip olduğumuz için ülkemiz oldukça başarılı. 2023 vizyonu gereği dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye, bunun için ekonominin en tetikleyici unsuru olan araştırma-geliştirme ve eğitime yatırım yapıyor. Bu vizyona ulaşabilmek için devletimiz çeşitli destek ve teşviklerde bulunurken bizler de bu teşvikleri güzel bir şekilde değerlendirerek ülkemizin vizyonuna ulaşmasına vesile olmalıyız” dedi. 


Okur: Günümüzde Sosyal Projelere Oldukça Önem Veriliyor” 


Geçmişte bilim ve sanayiye yapılan teşviklerin günümüzde sosyal alanlara kaydığını söyleyen Rektör Okur, “Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 projesini örnek vermek gerekirse bir tek projenin bütçesi 80 Milyar Euro iken TÜBİTAK’ın bütçesi ise 1 Milyar 700 Milyon” dedi.  Bilimde mükemmeliyet, endüstriyel liderlik ve rekabet ile sosyal gelişimi destekleme konularında Horizon 2020 Avrupa Birliği Projesi’nin üç temel ayağı olduğunu ifade eden Okur; “Sadece sosyal gelişimi destekleme için ayrılan bütçe 31.7 Milyar Euro. Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Biz de ülke olarak, üniversite olarak,  içinde bulunduğumuz teşekküller olarak bizlerin de bu proje içerisinde yer alması, böylece hem Türkiye’nin hem de insanlığın geleceğine yatırım yapmamız gerekiyor. Yine İstanbul Kalkınma Ajansı’nın son yıllarda öne çıkan desteklerinin sosyal alanlara kaydığını görüyoruz diyen Okur: “Özellikle de işbirliğini destekleyici projeler kabul görüyor. Üniversitelerin, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarla ortak olarak gerçekleştirilen projeler, İstanbul Kalkınma Ajansı ve benzer kurumlar tarafından teşvik ediliyor ve kabul görüyor. Dolayısıyla günümüzde sosyal sorun projeleri, sosyal gelişimimize yönelik projeler en az teknoloji, sanayi kadar öne çıkmış ve bu sorunları çözmeye yönelik projeler artık kesin kabul ediliyor” dedi. 

“Biz de İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak ismimizin bize yüklediği misyon çerçevesinde özellikle sosyal konulu projelere ağırlık vererek sosyal toplum olma yönünde son yıllarda çok ciddi başarılı çalışmalara imza atıyoruz” diyen Okur, bu projelerden birinin de SOSYOPARK projesi olduğunu ifade ederek; “Özel sektör, sivil toplum kuruluşları, yerel idareler, kamu kuruluşları vb. kuruluşlarla işbirliği yapacağımız SOSYOPARK ile sosyal sorunların çözümüne yönelik projeler üretip uygulayacağız” diyerek konuşmasına son verdi. 


Açılış konuşmalarının ardından profesyonel bir ekibin yönetiminde grup çalışmaları yapıldı. On farklı masadan oluşan 100’e yakın katılımcının görüş ve önerileri neticesinde strateji haritası oluşturuldu. Ortaya çıkan maddeler katılımcılar arasında tekrar paylaştırılarak kritik başarı faktörleri ve performans göstergeleri belirlendi ve bundan sonra yapılacaklar tespit edildi. Toplantıda alınan karar ve öneriler raporlanarak ilgili bakanlıklar ile meclise sunulacaktır. 


*****



Editöre Not:


İstanbul’dan Dünyaya Açılan Yeni Nesil Devlet Üniversitesi

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Anadolu yakasında 2010 yılında kurulan yeni bir devlet üniversitesidir. Yüksek Lisans eğitimine 2011-2012 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, lisans eğitimine ise 2012-2013 eğitim-öğretimin güz döneminde başlamıştır. İMÜ, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Edebiyat Fakültesi (Tarih, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı) ve Siyasal Bilgiler Fakültesi (İktisat ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri) ile lisans eğitimine başladı. 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde de Tıp Fakültesine öğrenci alımı ile eğitim-öğretim sürecini sürdürmeye devam etmektedir. 


11 fakülte, 2 yüksekokul ve 4 enstitüden oluşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde şu fakülte, yüksekokul ve enstitüler yer almaktadır:  


Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Turizm Fakültesi. 

Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulu

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Misyon: Medeniyet odaklı, ürettiği bilim, teknoloji ve sanata evrensel değerleri katan özgün bir üniversite olmak.


Vizyon: Medeniyetimizi çağdaş dünyaya sunan, dünya barısına katkıda bulunan insani değerleri özümseyen,  bilimsel kalitesi ile ön plana çıkmış, yenilikçi ve girişimci bir dünya üniversitesi olmak.

Bu vizyon çerçevesinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye’de lisans eğitimine ağırlık veren mevcut üniversitelerden farklı olarak yüksek lisans ve doktora programları ağırlıklı bir araştırma üniversite olmayı hedeflemektedir. 

Bu hedeflere alanında öncü, üretken, araştırmacı ve uluslararası tecrübesi olan akademik kadro ile ulaşmayı amaçlamaktadır. Üniversitemizde, ülkemizdeki bilim insanlarının yanı sıra yurt dışındaki bilim insanları da sürekli ya da geçici görevlendirmelerle istihdam edilecektir.   Şu anda akademik kadromuzda bulunan 200’e yakın öğretim üyemiz de bu özellikleri taşıyan seçkin akademisyenlerden oluşmaktadır. 

Uluslararası kalite standartlarında bir eğitim anlayışı ile eğitimde uluslararası akreditasyon sağlayacağız. Planlamada nihai öğrenci sayımızı 15.000 olarak belirleyerek,  lisans ve lisansüstü öğrenci oranını yüzde 50 olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Böylece uluslararası bir araştırma üniversite olma hedefimizi sürdürme kararlılığındayız.

Klasik eğitimden ziyade aktif eğitim uygulaması yaparak öğrenci odaklı, tartışmalı ve problem çözmeye dayalı bir eğitim sistemi planladık.  Bu sistemle özgür düşünebilen, kendi kültüründen aldığı ilhamla yenilikçi ve üretken düşünceye sahip, dürüst, ülke menfaatlerini kendi menfaatlerinin üstünde tutan, içinde bulunduğu topluma düşünceleri ile yön verebilen, gelişimci ve girişimci bireyler yetiştirmeyi planlıyoruz.

Üniversitemize tahsis edilen ve devir işlemleri tamamlanan İstanbul’un Anadolu yakasında Göztepe’de D-100 Karayolu’nun her iki tarafındaki 278 dönümlük alan üzerinde Üniversitemizin Master plan çalışmaları devam etmektedir. Üniversitemizin rektörlük binası, fakülteler, enstitüler ve yüksekokulların yer alacağı ana yerleşke projesinde ayrıca, sosyopark, teknopark, merkezi kütüphane, kongre merkezi, araştırma ofisleri, uzaktan eğitim merkezi, sürekli eğitim merkezi gibi çok sayıda önemli birim ve merkezler yer alacak. En kısa zamanda tamamlamayı hedeflediğimiz bu proje ile İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusuna uyum sağlayacak, doğaya saygılı, yeşili koruyan güzel bir kampus oluşturacağız. 

Üniversitemiz, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ortak kullanımına yönelik 25 Mayıs 2011 tarihinde protokol imzalamıştır.  Böylece “T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi” ismini alan hastanemiz; sağlık alanında eğitim ve uygulama hizmetlerini üniversitemiz bünyesinde yürütecektir. Modern tıbbın her alanında hasta memnuniyetini artırmak, nitelikli ve deneyimli personelimizle lider uygulamalara imza atmak için hastanemizin mimari projesi de tamamlandı. Yarım asırlık tecrübesi ve yenilenen yüzüyle 2015 yılında hizmete girecek yeni hastanemiz, modern binasında eğitim ve araştırma uygulamalarını sürdürecektir.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi akademik ve idari kadrosuyla, öğrencileriyle, yerleşkesiyle, hastanesiyle, kütüphanesiyle, yaptığı araştırmalarıyla dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yer almayı hedeflemektedir. Bilginin en önemli güç kaynağı olduğu günümüz ve geleceğin dünyasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi en önemli bilgi üretim merkezlerinden biri olacaktır.



Geri Dön