18 / 05 / 2024

Soydaşların konut parası geri veriliyor

Soydaşların konut parası geri veriliyor

Para yatırmalarına rağmen konut sahibi olamayan Bulgaristan'dan zorunlu göçle Türkiye'ye gelen soydaşlar, bu paralarını geri alabilecek.



TBMM Genel Kurulunda, İskan Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı kabul edildi. Yasaya göre, Bulgaristan'dan zorunlu göçle Türkiye'ye gelen, kendileri için yaptırılan konutlardan almak için para yatıran ancak konut sahibi olamayanlar, kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde başvurmaları halinde, bu paraları alabilecek. Yatırdıkları bedel, yatırıldığı tarihten ödeneceği tarihe kadar TÜFE esas alınarak hesaplanacak,  TOKİ  tarafından göçmen konutları hesabından ödenecek.

Maliye Bakanlığı'ndan destek
Soydaşlar, TOKİ'nin başvuru şartlarını taşımaları kaydıyla, kendilerine ödenecek bu bedel, konut, peşinat ya da ana para ödemesinden mahsup edilerek, TOKİ'nin alt gelir grubu ile yoksullara yönelik sosyal konut projelerinden kuraya tabi olmadan yararlanabilecekler. Süresi içinde başvurmayan soydaşların yatırdıkları bedel, göçmen konutları hesabına gelir kaydedilerek, toplanan paralar bu şekilde tasfiye edilecek. TOKİ'ce göçmen konutları hesabından karşılanamayan miktar, Maliye Bakanlığı tarafından bu amaçla TOKİ'ye aktarılacak tutardan karşılanacak. Konutlarla ilgili olarak, yapılacak işlemleri bakanlık belirleyecek.

Radikal

Geri Dön