Genel

SoyutWind ile konutlar ve fabrikalar elektriğini rüzgardan üretecek!

Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik değişikliği ve uygulama esaslarının yer aldığı tebliğ çıktı. Buna göre isteyen herkes rüzgar türbini kurarak ihtiyacı olan elektriği üretecek, hatta fazlasını dağıtım şirketine satabilecek

Yıllar içerisinde defalarca yayınlanan, sonrasında değiştirilen, ardından iptal edilen ‘Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’ nihayet çıktı. Değişikliklerle beraber yönetmeliğin uygulanmasına dair tebliğ de yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe göre ister tüzel, ister gerçek kişi olsun herkes sahip olduğu kaynaklarını kullanarak ihtiyacı olan elektriği üretebilecek, fazlasını dağıtım şirketine satabilecek. Bu durum rüzgar enerjisi bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye’de enerji sektörünün gelişmesini sağlayacak.

Yeni düzenleme ile küçük tüketiciler bir araya gelerek tek bir rüzgar türbiniyle konutlarının, yazlıklarının, ticarethanelerinin, fabrikalarının ve turizm tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Hatta ürettikleri fazla elektriği de satarak ek bir gelir elde edecek. Üretimde yerli rüzgar türbinini tercih edenlerin satış fiyatı 11 cent/kW yani diğerlerine göre yüzde 50 daha yüksek olacak.

3 yılda amorti ediyor
Türkiye’nin ilk ve tek yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind’in Genel Müdürü Serhat Ay, 150 dairelik bir sitenin ihtiyacı olan 500 kW’lık elektriği üretmek için bir adet rüzgar türbini kurmanın yeterli olduğunu, 500 dairelik bir site için de üç adet 500 kW’lık rüzgar türbini kurulabileceğini söyledi. 500 kW’lık bir türbinin anahtar teslimi maliyetinin 700 bin  dolarla 750 bin dolar arasında değiştiğini belirten Ay, yatırımın kendini 3 ile 5 yıl içinde amorti edeceğini anlattı.

Üst sınır 500 kW
Lisanssız elektrik üretiminde üst sınırın 500 kW olarak belirlendiğini ifade eden Serhat Ay,  “500 kW’ın üzerinde elektrik gideri olan site, fabrika ya da turizm tesisleri ihtiyaçlarının kalan kısmını şehir şebekesinden karşılayabilecek. Yönetmeliğin verdiği limitlerde üretim yapan kuruluşlar aylık enerji giderinden yüzde 40 ila yüzde 70 arasında bir tasarruf sağlayacak. Bu da son derece önemli bir rakam” diye konuştu.

Rüzgar potansiyelimiz yüksek
Konut sektörünün yanı sıra sanayinin her alanından, metalürji, tekstil, tarım, hayvancılık, gıda ve turizm sektörlerinden rüzgar türbini kurulması yönünde büyük talep aldıklarını belirten Ay, “Rüzgar enerjisinin anavatanı aslında Anadolu. Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, Bursa, İskenderun, Çatalca, Silivri, Tekirdağ, Edirne, İzmir, Aydın, Manisa ve Kahramanmaraş rüzgar potansiyeli açısından son derece zengin yerler” diyerek sözlerini tamamladı.

SoyutWind hakkında
Türkiye’nin ilk ve tek yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind, 12 yıldır Ankara Temelli’de bulunan fabrikasında 1, 3, 5, 10, 20, 30, 50, 100, 200, 250 ve 500 kW’lık rüzgar türbinleri üretiyor. 15 bin metrekare kapalı, 120 bin metrekare açık alana sahip fabrika yılda 60 MW’lik türbin üretme kapasitesine sahip. Fabrikada yüzde 100 yerli malzeme kullanılarak, Türk mühendislerinin çalışmaları ile komple rüzgar türbini, kule, kanat ve makine dairesi imalatı gerçekleştiriliyor.