Emlak Terimleri

Sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?

Öncelikle satın alma hakkı olan önalım hakkı Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor. Önalım hakkı; kanuni önalım hakkı ve sözleşmeden doğan önalım hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?

Sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?

Şufa hakkı olarak da bilinen önalım hakkı; şterek mülkiyete tabi taşınmazda pay sahibi olarak veya sözleşmeden doğan hakka dayanılarak, taşınmazdaki bir hissenin üçüncü bir kişiye satılması halinde taşınmazda hissesi bulunan hissedardan birinin veya birkaçının veyahut sözleşme ile bu hak kendisine tanınan kişi veya kişilerin, satıma konu hissenin alıcıya neye mal olmuş ise o miktar ile belli bir süre içinde satın alma hakkını veren ayni ve yenilik doğrucu bir hak olarak karşımıza çıkıyor.


Önalım hakkı kanuni önalım hakkı ve sözleşmeden doğan önalım hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar yasal önalım hakkını kullanabiliyor. Peki, sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir?


Medeni Kanun gereğince; Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan önalım hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabilir. Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınır.


Şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer.


Yasal önalım hakkının kullanılmasına ve vazgeçmeye ilişkin hükümler sözleşmeden doğan önalım hakkında da uygulanır.



Önalım hakkı dava dilekçesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com