Emlak Terimleri

Sözleşmeden doğan önalım hakkı!

Sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir? Sözleşmeden doğan önalım hakkının tapuya şerhi nasıl olur? Sözleşmeden doğan önalım hakkı Medeni Kanun'da nasıl yer alıyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Sözleşmeden doğan önalım hakkı


Paylı taşınmaz mülkiyetin satışı durumunda, onu diğer alıcılara nazaran diğer paydaşların öncelikle satın alabilme hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Önalım hakkı sözleşmeden doğan önalım hakkı ve kanuni önalım hakkı olarak ikiye ayrılıyor. Sözleşmeden doğan önalım hakkı nedir? sorusunun cevabı haberimizin devamında yer alıyor.


Sözleşmeden doğan önalım hakkı


Sözleşmeden doğan önalım hakkı, Medeni Kanun madde 735'de şöyle yer alıyor; 


" Madde 735.- Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan önalım hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabilir. Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınır.

Şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer.


Yasal önalım hakkının kullanılmasına ve vazgeçmeye ilişkin hükümler sözleşmeden doğan önalım hakkında da uygulanır."


Sözleşmeden doğan önalım hakkının tapuya şerhi 


Önalım sözleşmesinin noterce düzenlenmiş olması gerekiyor. Önalım hakkının tapu siciline şerhi, malik veya yetkili temsilcinin yazılı istemi ile oluyor. Ancak önalım sözleşmesinin de önalım istemi ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne verilmesi gerekiyor. önalım isteme yetkisi önalım hakkı sahibine de verilebiliyor.


Önalım hakkı nedir?

Önalım davası nedir?

Önalım hakkından feragat!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com