10 / 05 / 2024

Spine Tower projesinde ÇED sorunu yok!

Spine Tower projesinde ÇED sorunu yok!

Projedeki müteahhit firmanın Soma Holding'e ait Tilaga adlı şirket olması nedeniyle inşaatı tamamlanan kule uzun süre konuşuldu. Yaşamın başladığı bina için imar ayrıcalıkları tanındığı, ÇED olumsuz raporu olduğu iddia edildi...



MASLAK Büyükdere Caddesi'nde yer alan Spine Tower projesi Soma Holding'e ait maden ocağında meydana gelen patlama ile gündeme geldi.


Projedeki müteahhit firmanın Soma Holding'e ait Tilaga adlı şirket olması nedeniyle inşaatı tamamlanan kule uzun süre konuşuldu. Yaşamın başladığı bina için imar ayrıcalıkları tanındığı, ÇED olumsuz raporu olduğu iddia edildi. Projenin toprak sahibi ve mimarı iddialara yanıt verirken öncelikle projenin Soma Holding'in olarak anılmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. Projede yönetimi yapan şirket Spine Yönetim A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve proje ortağı Işık Eyigüngör, “Projede Eyigöngör, Uzal, Sayılı ve Ortaş aileleri olarak 4 ortak arsa sahibiyiz. Müteahhit firma Tilaga ile 2006'da kat karşılığı anlaşma yaptık. Tilaga rezidansları büyük oranda sattı ve projedeki payı yüzde 20'ye düştü” dedi. Yaşanan son gelişmelerden sonra İBB heyetinin projeyi 2 kere ziyaret edip incelemelerde bulunduğunu belirten proje mimarı Murat Kader, “Yapılan ziyarette 1 metrekare dahi fazla kulanım alanı bulunmadı” dedi.


KİRACILAR VAZGEÇTİ


Projedeki yapı yoğunluğu iddialarına yanıt veren Eyigüngör, arsanın yüzde 54.2'sini yeşil alana ayırdıklarını söyledi. Maden kazası ile projenin gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını belirten Eyigüngör, “Bu süreç bizi yıprattı. İnşaatımızda yanlış olmadığı için içimiz rahat ama bu şekilde gündeme gelmek bizi maddi ve manevi zarara uğrattı. Projede kiraya gelmek isteyenler vazgeçti” dedi. 

Tilaga İnşaat ile yüzde 50-50 anlaşmayla yola çıktıklarını belirten Eyigüngör, şirket ile olan sözleşmelerini 27 Mayıs 2014'de fesh ettiklerini dile getirdi. Eyigüngör, binada kalan dekorasyon işlerini Tilaga yerine kendilerinin yapacağını söyledi.


ÇED sorunu yok


SPİNE Tower mimarı Murat Kader, proje Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında olumsuz raporu verildiği iddialarını yalanladı. Kasım 2009'da ÇED raporu için başvuruda bulunduklarını belirten Kader, “Projede 200'den az daireye yer veriliği için ÇED için olan yönetmelikten sorumlu değilsiniz yazısı geldi. Bunun dışında İstanbul Mimarlar Odası'nın bir ÇED raporu var. Ancak bu yaptırımı olmayan bir rapor. Biz inşaat sonunda proje tescili için odaya başvurduk. Oda projeyi tescilledi ve bölgede yapı yoğunluğu olacağı yönünde endişelerini paylaştı. Oda raporunun proje akıbeti için bir anlamı yok” dedi.  Projede çok kere plan tadilatı olduğu iddialarını yalanlayan Kader, “2008 Haziran'dan bu yana bir tadilat yapılmadı. Ayrıcalık olmadığı açıkça ortada. Çünkü bölgede ortalama emsal 2.5-4 olmasına karşın bizde 2” dedi. 



Hürriyet 


Geri Dön