Sektörel

SPK’dan konut yatırımını kolaylaştıran yeni düzenleme

Sermaye Piyasası Kurulu yaptığı yeni düzenlemeyle fonların, topraktan gayrimenkul projelerine yatırım yapmalarının önü açıldı. Yeni düzenlemenin konut arzını artırarak fiyat artışı üzerindeki baskıyı hafifletmesi öngörülüyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde yapılan yeni düzenlemeyle proje gayrimenkul yatırım fonu (Proje GYF) kurulmasına imkan sağlandı. Bu düzenlemeyle artık bu fonlar topraktan gayrimenkul projesine yatırım yapabilecek.

17 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme ile şu ana kadar kadar gayrimenkullerin inşaat işlerini üstlenemeyen fonlar, artık kendilerinin ya da başkalarının geliştirdiği projelere yatırım gerçekleştirebilecek. Fonların yatırım yapabilmesi için gayrimenkul projelerinin, toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrılmış olması bir zorunluluk. Tapuda fon adına tescil edilen arsaların üzerine en geç 3 sene içerisinde gayrimenkul projelerinin inşaatına başlanması gerekiyor.

PİYASANIN ŞEFFAFLIĞI GELİŞECEK

SPK tarafından getirilen yeni düzenlemeyle ilgili değerlendirmede bulunan Re-Pie Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, yeni düzenlemeyle konut piyasasına yönelen likiditenin artacağını, piyasanın şeffaflığının gelişeceğini ve İstanbul gibi bölgelerde kentsel dönüşüm hızlanacağını ifade etti.

Çamlıbel mevzuat değişikliğinin ardından nitelikli yatırımcının değerlendireceğini fon sayısı ve çeşitliliğinin artacağına dikkat çekerek, “GYF piyasasının büyümesini hızlandıracaktır” dedi.

FİYATLAR ÜZERİNDEKİ BASKI AZALACAK

Proje GYF’lerin yaratacağı finansman sayesinde konut arzının artması, buna bağlı olarak da konut fiyatları üzerindeki yukarı yönlü piyasa baskısının azaltılması bekleniyor. Böylece konuta yönelik erişilebilirliğin artırılması amaçlanıyor.

FON KURULUŞU KOLAYLAŞIYOR

Yeni düzenlemeyle beraber, gayrimenkul yatırım fonlarının şemsiye fon olarak kurulması önündeki yasak da kalkmış oldu. Önümüzdeki süreçte, Portföy Yönetim Şirketleri (PYŞ) ve SPK’nın yeni fon kuruluşlarındaki iş yükü azaltılarak, yeni fonların kuruluşlarının hızlandırılması hedefleniyor.

YATIRIM FONU PİYASASI HIZLA BÜYÜYOR

Ülkemizde gayrimenkul yatırım fonu piyasası son yıllarda hızla büyüyor. 2019 yılında 6,1 milyar Türk Lirası seviyelerinde olan pazar büyüklüğü bu senenin haziran ayı sonu itibarıyla 97,68 milyar Türk Lirasına erişti.

Bu alandaki büyümede, yatırımcıların tek başına alamayacakları  AVM, otel, lojistik veya iş merkezi gibi ticari mülklere, konut projelerine veya her tür arsaya GYF’ler sayesinde yatırımcıların, yatırım yapabilmesi avantajı önemli etken oldu. Fonların profesyoneller tarafından yönetilmesi neticesinde, gayrimenkul yatırımlarında karşılaşılan tapu, kiracı yönetimi, vergi dairesi ve sigorta işlemleri gibi zaman ve masrafa neden olan zorunluluklar da ortadan kalktı.

Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın en önemli avantajı ise, yatırımcıların bu fonların yatırım yaptığı gayrimenkul projelerinin değer artışından ve/veya kira gelirinden yararlanabilmeleri.