28 / 04 / 2024

SSK, 4A ve 4B’lilere emeklilik şoku! Tüm hayalleriniz tepetaklak olabilir! Hizmet dökümüne acil bakın!

SSK, 4A ve 4B’lilere emeklilik şoku! Tüm hayalleriniz tepetaklak olabilir! Hizmet dökümüne acil bakın!

Çalışanların emeklilik sürecinde kontrol etmeleri gereken bir nokta bulunuyor. Gün, prim, yıl şartını sağladığınızı düşünseniz bile emekliliği hak edemeyebilirsiniz. Hizmet dökümünüzdeki o ayrıntıya dikkat! İşte detaylar...



EYT ile milyonlarca kişi emeklilik yolu arıyor. Fakat 1999 yılı Eylül ayı ve öncesinde sigortalı olan kişiler ya da borçlanma ile başlangıcını bu tarihlere çeken vatandaşlar, prim ve yıl şartını sağlasa da maaş başvurusu sırasında kötü bir sürprizlerle karşılaşabilir. Bu durumda emeklilik planları gerçekleşmeyebilir.

8 Eylül 1999 yılı ve öncesinde sigortalı olup ya da borçlanma ile sigorta başlangıcını bu tarihlere çekip prim ve yıl şartını sağlayan kişiler, maaş başvurusunu yaparken, hizmet dökümündeki bazı harfler, emekliliği tehlikeye sokuyor.

 SSK, 4A ve 4B’lilere emeklilik şoku! Tüm hayalleriniz tepetaklak olabilir! Hizmet dökümüne acil bakın!

HANGİ HARFLER KRİTİK?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaptığı denetimlerden sonra bazı kriterlere göre iş yerlerini S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve K (Kontrollü iş yeri) şeklinde kodluyor. 'Ş' harfi, iş yerinin şüpheli işyeri doğrultusunda olduğu ve hakkında denetim ve/veya inceleme yapılacağı anlamına geliyor.

Ş HARFİ VARSA NE OLACAK?

Eğer bir iş yerine 'Ş-Şüpheli' kodu verilmişse, burası hakkında bir denetim süreci başlıyor demektir. Bu denetimin hedefi, bu iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığını belirlemek.

Yapılan denetimden sonra sahte sigortalı bildirimi yapıldığı belirlenirse, 'Ş' kodu 'S' (sahte iş yeri) olarak değiştiriliyor. Daha sonra ise buradan yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor.

Herhangi bir problem bulunmadığı anlaşılırsa 'Ş' kodu tamamen kaldırılıyor. Ayrıca, bu iş yerinden gerçekleştirilen hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor.

Peki, ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar...


Geri Dön