Ticari

Statkraft Türkiye'de 6 hidroelektrik santralı kuracak!

Norveçli enerji devi Statkraft Türkiye'de 520 megawattlık 6 hidroelektrik santralı kuracak

Türkiye'de 520 megawattlık 6 hidroelektrik santralı kuracak olan Norveçli enerji devi Statkraft, işlerin iyi gitmesi halinde başka fırsatlara da bakacağını açıkladı. Şirket, projeleri 4-5 yıl içinde tamamlayacak.

Statkraft CEO'su Bard Mikkelsen Türkiye'yi özellikle hidroelektrikte çok ilginç bir pazar olarak gördüklerini belirterek Global Yatırım Holding'e ait Yeşil Enerji'nin yüzde 95'ini satın aldıklarını hatırlattı. Hidroelektrik projelerinden oluşan 6 projeyi satın aldıklarını belirten Mikkelsen, "Çatık isimli ilk projeyi ilkbaharda açacağız. Daha sonra da adamı adım diğer projeleri hayata geçireceğiz. Toplamda 520 megawattan oluşan 6 proje var. Daha sonra da opsiyonlara bakmayı düşünüyoruz. Türkiye'de bir ofis de açıyoruz. Yatırımlarımızın toplamı 500 - 600 milyon dolar civarında olacak" dedi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Mikkelsen şunların anlattı: "Çok iyi bir başlangıç yaptığımıza inanıyorum. Bu da pazarı anlamamız için iyi bir yatırım oldu. Bir süre pazarı anlamak ve iyi bir yer tutmak istiyoruz. Bakalım neler olacak. Eğer daha fazla iş olanakları ve fırsatları görürsek daha da ileriye gideriz. Ama 6 hidroelektrik projesi ile başlamak da fena bir başlangıç sayılmaz. Bizim için oldukça ilginç. Türkiye'de ayrıca pazarlama için de bazı kuruluş çalışmalarımız olacak. Türkiye'nin bir parçası olmak ve Avrupa pazarları ile de bağlantı içinde olmak istiyoruz. Çevredeki ülkelere bakmıyoruz bizim tamamen odağımızda Türkiye var. Çünkü gerçekten büyük bir gelecek vaad ettiğine inanıyoruz".

OZMOTİKTE MALİYET DÜŞECEKTİR
Norveç'te prototipini yaptıkları ozmotik basınç ile çalışan santralların gelecekte gerçekten önemli bir çözüm olacağına inandığını ifade eden Mikkelsen, "Çok büyük bir potansiyeli var ve şirket olarak bu konudaki teknolojide bir ilginç bir ilerleme kaydettiğimize inanıyorum. Tuzlu suyla, temiz suyu bir membranda birleştirince ortaya çıkan basınçtan elektrik üretiliyor. Bir metrekarede 3 wattlık elektrik üretmeyi başardık. Ama 5 watta ulaştığımızda ticari bir yatırım aracı olacak. Ama bu konsept ile ileride metrekare başına 15 watt elektrik üretmek olanaklı olacak" dedi.

Dünyanın ilk ozmotik santral prototipi açıldı

Nehirlerin denizle buluştuğu noktalarda oluşan basınç farkından elektrik üretecek santral, Türkiye açısından da büyük potansiyel taşıyor.

NORVEÇ'li Statkraft küresel ısınmaya karşı ozmotik basınç ile çalışan yeni bir santral prototipi kurdu. Santralda yapılacak testlerin ardından 2-3 megavattlık daha büyük bir ünitenin kurulması planlanıyor. Ozmotik basınç temelde tuzlu su ve normal suyun birbirine karışması sırasında ortaya çıkıyor. Ozmotik basınç ile elektrik üretimi 1970'lerden bu yana gündemde. NASA da konuyla yakından ilgileniyor. Hesaplamalara göre dünyada 160 - 170 bin megawattlık bir elektrik potansiyeli mevcut. Bu da Avrupa'nın üretiminin yarısına eşdeğer.
Evrim ERGİN/Sabah