Dış Piyasalar

Sterlin yerin dibini boylarken, Başbakan Truss'tan flaş açıklama geldi!

İngiltere Başbakanı Liz Truss, hükümetin, hükümetin borçlanmasını artırdığı için piyasalarda strese neden olan yaklaşık 45 milyar sterlinlik vergi indirimlerini içeren "mini bütçe düzenlemesini" savundu.  Truss, İngiltere'nin ekonomik büyümesini artırmak için "acil eyleme" ihtiyaç olduğunu ve hükümetin önerdiği yaklaşık 45 milyar sterlinlik vergi indirimlerinin ülke ekonomisinin uzun vadede büyümesine yardımcı olacağını söyledi

İngiltere Başbakanı Truss BBC'ye yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in geçen hafta açıkladığı bütçe düzenlemelerinin aslında ülkenin yüksek hane halkı enerji faturalarını ve şu anda rekor seviyede olan enflasyonu düşürmeyi amaçladığını söyledi. 

Truss, İngiltere'nin ekonomik büyümesini artırmak için "acil eyleme" ihtiyaç olduğunu ve hükümetin önerdiği yaklaşık 45 milyar sterlinlik vergi indirimlerinin ülke ekonomisinin uzun vadede büyümesine yardımcı olacağını söyledi. 

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng ise bu konu hakkında şunları söyledi:

"Büyüme planına bağlıyız ve enerji faturası olan insanlara yardım edeceğiz. Bu benim en önemli iki önceliğim."

İngiltere Merkez Bankası (BoE) eski başkanı Mark Carney, BBC'ye verdiği bir röportajda, "Ne yazık ki, bu koşullar altında (hükûmet için) kısmi bir bütçeye sahip olmak-zorlu bir küresel ekonomi, zorlu finansal piyasa konumu, banka ile çelişen amaçlarla çalışmak-finansal piyasalarda oldukça dramatik hareketlere yol açtı." şeklinde konuştu.

İngiltere'nin ana muhalefetteki İşçi Partisi Maliye Bakanı Rachel Reeves, Başbakan Liz Truss'un bugünkü açıklamalarının zaten feci bir durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi. 

STERLİN'DE TARİHİ DÜŞÜŞ

İngiliz sterlini, bu hafta başında 1,0350 ile tüm tarihin en düşük seviyesini görmüştü.

Hali hazırda sterlin dolar karşısında 1,08 seviyelerinde seyrediyor.

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng geçen hafta ülkenin toplam 45 milyar sterlinlik vergi indirimlerine hazırlandığını duyurdu. 

Bu durum, ülkenin dış kredi büyümesine ilişkin beklentileri artırdı ve sterlinin sert bir şekilde değer kaybetmesine neden oldu. 

Analistler, BoE'nin önümüzdeki dönemde enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini tahmin ediyor. 

İngiltere Merkez Bankası geçen hafta kilit faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 2,25'e yükseltti. 

Ülkenin enflasyon oranı şu anda yüzde 9,9 ile son  40 yılın en yüksek seviyesi.

Türkiye ile Malezya arasında yeni bir protokol imzalandı!
ABD'den flaş İran hamlesi! Tam 8 şirket yaptırım listesine eklendi!
ABD'den flaş İran hamlesi! Tam 8 şirket yaptırım listesine eklendi!